A+ A A-

Sedamsto učenika iz 34 mekteba na sedmoj Mektebskoj olimpijadi

Sedma mektebska olimpijada u organizaciji Medžlisa IZ Mostar na kojoj je učestvovalo preko 700 djece iz 34 mostarska mekteba održana je u subotu 30.5.2014.g. na sportskom stadionu u Donjoj Drežnici.

Medžlis IZ Mostar prije sedam godina utemeljio je Mektebsku olimpijadu s ciljem okupljanja polaznika mektebske nastave i razvijanje pozitivnog takmičarskog duha kroz razne sportske discipline.

Na svečanom otvorenju učenicima, od predškolskog uzrasta do srednje škole, obratio se predsjednik I.O. Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac.  Naglasio je da je Medžlisu IZ Mostar od velikog značaja ovakav vid druženja polaznika mektebske nastave jer na taj način učenici stiču pozitivna iskustva kojih će se sjećati tokom čitavog života. „Medžlis će uvijek podržavati ovakve susrete i nadam se da će ova olimpijada imati trajni karakter“, rekao je Jelovac, izrazivši nadu da će u budućnosti  Mektebska olimpijada jačati u svakom smisli, posebno u organizacionim vidovima unaprjeđenja i omasovljavanja.

S neskrivenom radošću Mektebsku olimpijadu svečano je otvorio mostarski muftija Salem ef. Dedović  ocijenivši da je Mektebska olimpijada potvrda opredijeljenosti i pregalaštva Islamske zajednice da djecu uče i podučavaju univerzalnim vrijednostima islama i opće humanim tekovinama kulture življenja.

„Trebamo biti sretni što imamo naše mektebe, i što imamo mladost koja se sprema da ponese svoju odgovornost.  Trebamo biti sretni što imamo ovakve sportske susrete jer ovo je samo izraz ljepote organizacije našeg vjerskog života“, kazao je muftija Dedović.  Ovaj posvemašna skup okupljanja djece na Mektebskoj olimpijadi  muftija Dedović smatra jednim vidom obaveze Islamske zajednice prema polaznicima mektebske nastave. „Sve ono što smo tokom godine radili i učili treba da pokažemo na djelu kroz odnos prema prijateljima, odnos prema prirodi koja nas okružuje, i odnos prema Uzvišenom Allahu dž.š. zajedničkim klanjanjem namaza. Stoga je današnji dan je veliki dan, ne samo za Islamsku zajednicu već i za čitav Mostar“, rekao je, izrazivši nadu da će ovaj događaj biti prepoznat i u široj društvenoj javnosti.

Značajnu podršku organizaciji Mektebske olimpijade  pružili su roditelji i prosvjeti radnici te drugi pojedinci i organizacije. Na sedmoj Mektebskoj olimpijadi učenici su se, shodno starosnoj dobi, takmičili u sportskim disciplinama: mali nogomet, odbojka, utrka na 50 i na 100 metara, štafeta 4x50 metara, povlačenje konopca, stoni tenis, između dvije vatre i druge rekreativne igre. Za one učenike koji nemaju afiniteta prema sportskim takmičenjima organizirana su kreativne radionice maketarstva, slikarstva i kaligrafije.  

Prigodnim podsjećanjem na značaj žrtve šehida i poginulih boraca u odbrambeno- oslobodilačko ratu u krugu Memorijalnog šehidskog spomen obilježja u Drežnici učenicima mekteba  obratio se mjesni imam Eldis ef. Balić.

Rezultate takmičenja pogledajte ovdje.

  • 0101

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)