A+ A A-

19. tradicionalni tevhid šehidima Bosanske Krupe proučen u Jezerskom

U utorak, 27. maja i ove je godine, kao i svake do sad, na platou „SOLILE“ u Jezerskom, proučen Kelimei-tewhid, pred duše 503 šehida Bosanske Krupe, kao i pred duše šehida naše domovine, ali i ummeta.

27. maj je dan napada na Bosansku Otoku, odnosno vrijeme kada je napadnuta Bosanska Krupa općenito. Tih dana se prisjećamo sa tugom u srcima, jer mnogi ostadoše bez svoga doma, bez igdje-ičega. To su dani kada smo i sami znali šta znače riječi MUHADZIRI i ENSARIJE. Mnogi dobri Bošnjaci-Krajišnici su pokazali svoj merhamet, širokogrudnost, solidarnost i saosjećanje, pa u najtežim vremenima prigrliše braću i sestre iz područja koja su bila okupirana od strane agresora.

Među prvima koji su svoju pomoć pružili, bili su mještani JEZERSKOG, koji su poput ENSARIJA podijelili svoj dom, imanje, i hranu sa svojom braćom i sestrama. Baš u tom Jezerskom, nedaleko od dzamije džemata: “Jezerki-Dijelovi“ na brežuljku „Solile“ , kao i u Pištalinama kod džamije Šehida, na proplanku „Ometaljka“ trajno su naseljena 503 šehida naše općine.

Ovi šehitluci su trajni dokaz, borbe na ovim prostorima, te dokaz postojanja ljudi, koji su bili spremni i dali su svoje živote za svoju zemlju, narod, imovinu i vjeru.

Svake godine se ovi dani obilježavaju, učenjem tewhida pred duše šehida, čitanjem njihovih imena, te izvedbom prigodnog programa.

tev-seh-bor-krup-05-2014-1

Ovogodišnji tevhid je u organizaciji Medžlisa Bosanska Krupa. Prisutni su bili skoro svi imami: na čelu sa Muftijom Bihaćkim prof. Hasan ef. Makić, glavnim imamom Medžlisa Bosanska Krupa Hazim ef. Muzaferović, predsjednik Medžlisa Fehim ef Hodžić, mjesni imam  Muhamed ef.Begić, imami Bosanske Otoke, Mujo ef. Ćehić, Asim ef. Hafizović, Ismet ef. Selimović, kao i imami: Asmin ef. Mahmić, Nedzad ef. Omerović, Ekrem ef. Mehulić, Senahid ef. Harčević, Husein ef. Sijamhodžić, Izet ef. Harčević, Bahrudin ef. Redzić, Ishak ef. Sedić, Emir ef. Mehulić, Adis ef. Mahmić, Said ef. Mustafić, Mirzet ef. Kaukovć.

Muftija je u svome obraćanju prisutnima skrenuo pažnju da je Islamska zajednica kičma Bošnjačkog naroda, i da Islamska zajednica, u ovom slučaju Medžlis Bosanska Krupa, mora da stoji iza ovakvih organizacija. Kazavši, da gdje se god uči tewhid, jasini, ili se izvodi vjerski program, Islamska zajednica bi trebala biti na čelu takvih dešavanja, i u okviru i nadležnosti medžlisa.

Porodice šehida, su odlično odradile posao oko pripremanja i realiziranja organizacije drugog djela ove manifestacije, kao sto su uređenje šehitluka i prostora gdje se izvodi program, adekvatno ozvučenje-razglas, čašćenje i šerbe, te ostalo sto ovaj dan čini kompaktnijim.                                       

Muftija Bihaćki je pohvalio i sva udruženja i organizacije koji su također nadležni oko organizacije ovog događaja. A dokaz da se zajedno može raditi, i ostvariti odličan rezultat je ovogodišnje okupljanje na Solilama.

Ako Bog da u budućnosti će biti još bolje, i nadamo se još boljoj suradnji sa svim faktorima bitnim po pitanju ove i sličnih manifestacija.

Medžlis IZ-e Bosanska Krupa