A+ A A-

Muftija tuzlanski i njegov pomoćnik, gradačački i tuzlanski imami u Bosanskom Šamcu

U srijedu 28. 05. 2014. godine muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović boravio je u radnoj posjeti Medžlisu IZ Bosanski Šamac. U razgovoru sa glavnim imamom Safet ef. Karahmetovićem otvoreno  je i pitanje skladištenja humanitarne pomoći i sanacije nanešenih šteta. Prema riječima Safet ef. nužno bi bilo da se u narednom periodu otvori manja fabrika u Bos. Šamcu u kojoj bi se narod zaposlio. To je najbolji način da se pomogne ljudima nastradalim od poplava. Muftija tuzlanski se susreo i sa Savom Minićem, načelnikom Bos. Šamca, a nakon toga otputovao je u Modrički Lug, općina Vukosavlje.

Nastavljena je akcija čišćenja vakufske imovine u Bosanskom Šamcu. Nakon prvobitnog angažiranja imama i omladinaca iz gradačačkih džemata, boračkih udruženja i organizacija, firmi i pojedinaca, koji su angažirani svakodnevno i kada je odrađen najteži i najveći dio posla na vakufskom prostoru od 3000m2 (džamija, vakufsko-poslovni objekat i džamijski harem), počelo je i značajnije uključivanje dobrovoljaca, imama i omladinaca  iz drugih gradova i medžlisa Islamske zajednice. Tako je u ponedjeljak 26.05.2014. godine veći broj gradačačkih imama sa omladincima iz svojih džemata čistio mulje iz harema džamije Azizije, a u utorak 27.05.2014. godine akciji su se pruključili i imami i omladinsci sa područja Muftijstva banjalučkog na čelu sa muftijom Edhem ef. Čamdžićem (Kotor Varoš, Bosanska Dubica, Kolibe kod Bosanskog Broda)i imami iz Jakeša i Tarevaca, a u srijedu 28.05.2014. godine grupa tuzlanskih imama i omladinaca na čelu sa pomoćnikom muftije tuzlanskog dr. Sead ef. Seljupcem koji su zajedno sa imamima iz Gradačca odradili značajan dio posla na  čišćenju harema džamije, okolnih ulica i nekoliko kuća.

Konačno je u dobroj mjeri očišćena i stara vakufska kuća, drugi vakufski prostor u blizini džamije i nekoliko drugih kuća. Započelo je i čišćenje rodne kuće Alije Izetbegovića i zgrade Merhameta.

Nusret Kujraković

  • 0101