A+ A A-

Humanitarne aktivnosti IKC “Gazi Husrev-beg” iz Antwerpena

Islamski kulturni centar “Gazi Husrev-beg” iz Antwerpena je, zahvaljujući angažmanu IO-a džemata, imama Bakir-ef. Halilovića, svih džematlija i omladine, organizovao prikupljanje pomoći za poplavljena područja u BiH. Prvi kamion pomoći otpremljen je u utorak, 20. maja, u Doboj-Kotorsko u sklopu konvoja pomoći iz Tilburga (Holandija), a odatle se raspodjeljuje dalje u najugroženija područja. U ponedjeljak, 26. maja, krenuo je i drugi  šleper pomoći od 25 tona iz Antwerpena za ugrožene stanovnike na području Maglaja i Žepča. Pomoć je upućena na ime Crvenog Križa Maglaj i Kulturnog centra “Misbah” u Begovom Hanu (Žepče). Prevoz je realizovan uz pomoć našeg džematlije Suata Vusljanjina i firme “Lucaslogistics d.o.o Bosna” iz Bihaća, koji su donirali svoje kamione i potrudili se da prikupljena pomoć stigne na predviđena odredišta.

Ukupno je poslano 3000 paketa, sadržaja: hrana, voda, sredstva za higijenu, sredstva za čišćenje, hrana za bebe i pelene, alat, prva pomoć, odjeća i obuća. Također, pomoć se šalje i redovnim bus linijama agencije “Semi Tours” iz Antwerpena, svakog utorka i subote, te lično uručuje na predviđena odredišta. Prva pošiljka autobusom uručena je IC-u “Misbah” u Begovom Hanu (Žepče).

IKC “Gazi Husrev-beg” Antwerpen je na sastanku održanom u nedjelju, 25. maja, formirao i krizni štab, koji će nastaviti prikupljati pomoć za poplavljena područja u BiH narednih godinu dana. Ispred Ambasade BiH Brisel sastanku je prisustvovala gospođa Dženeta Halilović, koja je, nastavno na informacije i instrukcije koje udruženja i građani BiH u Belgiji i Luksemburgu kontinuirano dobivaju od strane Ambasade BiH Brisel, pojasnila procedure slanja finansijske i nefinansijske pomoći za BiH. Gospođa Halilović se zahvalila na angažmanu svih naših građana i udruženja građana BiH, te naglasila da će Ambasada BiH  i dalje aktivno pratiti i podržavati rad bh asocijacija koje promoviraju BiH u najljepšem svjetlu, ali i pomažu BiH i njene građane kada je to potrebno, trenutno zbog krizne situacije izazvane elementarnim nepogodama u BiH.

U toku je i akcija prikupljanja novčanih sredstava, koja će biti usmjerena na ime saniranja štete u poplavljenim područjima.

Halilović Amina

  • 0101