A+ A A-

Članovi Foruma za integracije iz Kamp Lintforta kod Reisu-l-uleme

Sarajevo, 28. maj 2014. (MINA) – Članovi Foruma za integracije iz Kamp Lintforta (Njemačka) posjetili su danas reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića. Ovaj forum u svom radu brine se prvenstveno  o društvenim potrebama u tom gradu te pomaže integraciju stranaca u njemačko društvo. U delegaciji koja je danas bila kod Reisu-l-uleme bili su aktivisti- stanovnici Kamp Lintforta, Njemci, Bošnjaci i Turci, pripadnici evangelističke crkve, Islamske zajednice Bošnjaka i turskih džemata. Delegaciju je predvodio  predsjednik Foruma Bernd Kopicki, a u delegaciji su pored ostalih bili imam Mustafa ef. Klanco i sekretar džemata u Kamp Lintfortu Edin Klanco.

reis-del-kl-05-2014-1

Predsjednik Foruma Bernd Kopicki je prilikom ovog susreta uručio Reisu-l-ulemi ček uplate njihove prve novčane pomoći nastradalom stanovništvu od poplava, kao znak njihove solidarnosti i kako je rekao Kopicki uslijediće dalje prikupljanje obimnije  pomoći.

Predsjednik Foruma Bernd Kopicki je istakao da je povod za njihovu posjetu obilježavanje 30 godina postojanja bošnjačkog džemata u Kamp Lintfortu kojeg predvodi Mustafa ef. Klanco. Također je izvijestio da će u toku svog boravka u BiH posjetiti i Srebrenicu jer u svom djelovanju imaju i cilj širenja istine o genocidu u Srebrenici. Prenio je i pozdrave gradonačelnika Kamp Lintforta koji je izrazio želju da Reisu-l-ulema posjeti ovaj grad i bude njegov gost.

Reisu-l-ulema je zahvalio na posjeti prijateljima iz Kamp Lintforta i njihovoj pomoći koju su uputili nastradalim područjima. Izrazio je i zadovoljstvo što je grad Kamp Lintfort prihvatio Bošnjake muslimane. U ovom gradu je  osnovan i prvi bošnjački džemat na čelu s Mustafom ef. Klancom, kojem je Reisu-l-ulema  čestitao na širenju duha i tolerancije sa željom da tako i dalje nastavi.