A+ A A-

Održani XIX po redu susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike

U Portlandu, državi Oregon održani su XIX susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike. U sklopu ove najznačajnije manifestacije za Islamsku zajednicu Bošnjaka na ovom prostoru, pored otvara džamije, kako je to uobičajeno do sada, ova višednevna manifestacija bila je prožeta kulturnim i sportskim sadržajima.

Domaćin ovogodišnjih susreta bio je džemat Portland koji je zvanično otvorio i prelijepi objekat u kojeg su vrijedne džematlije ovoga džemata na čelu sa imamom Abdulah ef. Polovinom i predsjednikom Jasmin ef. Huskićem ugradili dio sebe i koji uistinu svojom ljeptom uljepšava ovaj grad mameći tako i poglede prolaznika.  

Kao izaslanik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH na ovogodišnjim susretima bio je rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić. Iz BiH pored Mirsad ef. bili su: Hasan ef. Mujić, referent za marketing u IIN Preporod, sekretar Ureda Mirnes ef. Lemeš i trojica glavnih imama iz BiH, Medžlisa IZ-e Prijedor Merzuk ef. Hadžirušidović, Kozarca Amir ef. Mahić i Bratunca Elvir ef. Hodžić. Glavne imame iz BiH u znak zahvalnosti za njihov nesebični angažman, pozvale su džematlije  porijeklom iz krajeva odakle su glavni imami i došli.

Na otvoru džamije u svojstvu domaćina ovih susreta i kao glavni imam ICNAB-a obratio se Sabahudin ef. Ćeman. Prigodnim obraćanjem u kojem je na početku izrazio dobrodošlicu gostima iz domovine kao i imamima i džematlijama koji su ovim povodom došli iz svih krajeva Sjeverne Amerike.

Na otvoru džamije kao izaslanik Mirsad ef. je prenio selame uvaženog reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića te se obratio prigodnim vazom na kojem je na kraju prenio poruku Reisu-l-uleme da Bošnjaci u ovoj godini imaju dvije najvažnije aktivnosti: pomoć krajevima u BiH koji su pogođeni nedavnim poplavama i klizištima i pripreme oko registracije za predstojeće izbore u mjesecu oktobru kako bi sebi obezbijedili  pravo za učešće na istim.

Pored vjerskih sadržaja organiziran je turnir u malom nogometu, smotra folklora, tribina na temu ”Jedinstvo Bošnjaka Sjeverne Amerike” koju je moderirao novoizabrani predsjednik Sabora ICNAB-a dr. Mirsad Hadžikadić.

Održanim programima i masovnošću prisutnih na istima i ovogodišnji susreti su opravdali očekivanja. 

  • 0101