Promo banner

A+ A A-

U Srebreniku obilježena mubarek noć Lejle-i-Miradž, svečani programi i u Konjicu

Centralna manifestacija na području Medžlisa IZ-e Srebrenik održana je u džamiji džemata C.Srebrenik, gdje je upriličen i prigodan vjerski program. Povodom obilježavanja ove posebne noći, Lejle-i-Miradž, u životu muslimana predavanje je održao direktor Behram-begove medrese u Tuzli prof. Ahmed ef. Hatunić.

U nedjelju, 25.05.2014. godine, u prepunoj  Džamiji džemata C.Srebrenik nakon klanjanog podne-namaza održan prigodan mevludski programu povodu blagoslovljene mubarek noći Lejle-i-miradža. Na samom početku, nakon klanjanja podne-namaza i proučenog ašereta prisutnima se obratio imam ovog džemata Emir efendija Brašnjić, poselamio veliki skup i uputio riječi dobrodošlice i zahvalio se svima na njihovom dolasku.

Prisutne je poselamio i sa par savjeta počastio glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik Refik-ef Hodžić. Poslije glavnog imama uslijedio je prigodan vazu-nasihat uvaženog prof. Ahmed ef. Hatunića. Nakon što je poselamio prisutne prof. Ahmed ef. je prisutne nadahnuo svojim umiljatim glasom i prelijepim vazom.

Na taj dan u svim džamijama na Medžlisu IZ-e Srebrenik proučen je tradicionalni mevlud povodom noći lejle i miradža.

Molimo Allaha da nagradi obilatom nagradom sve one koji su ostavili svoje obaveze taj dan i došli da prisustvuju mevludskoj svečanosti, kao i 20 prisutnih imama sa Medžlisa Srebrenik. Amin!

  • 0101

Svečano bilo i u Konjicu

U subotu, 24.05.2014. godine nakon klanjanja akšam namaza u džamiji u Podorašcu upriličena je mevludska svečanost povodom mubarek noći Lejletu-l-Miradž i povodom završetka mektebske nastave. Okupljenim džematlijama obratili su se Enes ef. Alić, imam u džematu Podorašac, hafiz Ruhid ef. Nezir, imam Repovačke džamije u Konjicu i hafiz Rijad ef. Đedović. Ovom prilikom uručene su diplome i nagrade  najvrjednijim polaznicima mekteba u Podorašcu.

U nedjelju, 25.05.2014.g. u povodu mubarek noći Lejletu-l-Miradž između akšama i jacije namaza u Prkanjskoj džamiji u Konjicu održan je mevludski program. Mevlud su proučili konjički imami  i hor "Sejfullah" a o značaju ove mubarek noći džematlijama je govorio imam Prkansjke džamije Numan ef. Ćosić.

U nedjelju, 25.05.2014.g. u povodu mubarek noći Lejletu-l-Miradž između akšama i jacije namaza u džamiji u Brđanima, džematski odbor Šunji, održan je mevludski program. Mevlud su proučili konjički imami a ilahijama i kasidama okupljene džematlije su obradovali i članovi hora Omladinskog kruga pri Medžlisu Islamske zajednice Konjic "Rejjan". Pored glavnog imama Medžlis IZ-e Konjic Redže ef. Muhibića te imama ovog džemata Mersed ef. Šabanovića okupljenim džematlijama vazu-nasihatom obratio se i Nazif ef. Garib.

  • 0101

Damir ef. Babajić / MIZ Konjic