A+ A A-

Humanitarna akcija na temeljima Dovišta Ključ

Radost dočeka još jednog tradicionalnog ključkog Dovišta pomutile su klizišta i poplave koje su proteklih dana zahvatile Bosnu i Hercegovinu i njene stanovnike.

Mada je u organizacionom smislu sve bilo spremno za realizaciju brojnih aktivnosti u okviru ključkog Dovišta 24. i 25. maja 2014. godine,

Medžlis IZ-e Ključ je donio odluku da se planirane aktivnosti reduciraju, a da sredstva koja bi bila uložena u organizaciju Dovišta budu usmjerena u humanitarne svrhe.

Ključani su i sami bili pogođeni poplavama i klizištima, ali se dobri ključki narod  pod parolom "nama je teško, ali je drugima mnogo teže"

uključio u humanitarnu akciju koju je organizovao Medžlis IZ-e Ključ u saradnji sa općinom Ključ, Merhametom i Crvenim Križom općine Ključ.

Pomoć je prikupljana proteklih 6 dana u svim ključkim džematima, a na dan Dovišta, konvoj od 22 vozila (4 kamiona, 13 kombi-vozila i 5 manjih vozila),

krenuo je od šehidskog mezarja u Ključu put Žepča i Željeznog Polja.

Na šehidskom mezarju je proučen Ja'sin i hatma dova šehidima, a nakon klanjanja podne namaza na starom gradu Ključu, proučena je dova.

"Svako od ovih dovišta je dobro, ali je ovogodišnje posebno dobro i meni drago zbog ove humane akcije, ovih dobrih djela i jedinstva u Ključu, jedinstva Medžlisa IZ-e Ključ, općine Ključ, te Ključkog Merhameta i Crvenog Križa, koji su zajedno sa dobrim ključkim narodom imali osjećaj za druge, za one kojima je pomoć potrebnija, osjećaj za ljude koji su i gladni i žedni. Iskreno se svima zahvaljujem i molim Dragog Boga da obilno nagradi sve one koji su pomogli" - kazao je u svom obraćanju na Starom Gradu Ključu muftija banjalučki prof. Edhem ef. Čamdžić.

U svom kratkom obraćanju prije polaska konvoja, glavni imam Medžlisa IZ-e Ključ prof. Ermin ef. Vučkić se zahvalio svim pojedincima, organizacijama i donatorima koji su pomogli ovu akciju. Glavni imam se zahvalio ključkim preduzećima i pojedincima koji su ustupili svoja vozila za prevoz prikupljene pomoći.

Uoči Dovišta, u objektu „Tekija – omladinski centar u Ključu“,  nakon klanjanja akšam namaza proučen je tradicionalni mevlud, tewhid i zikr, kojem su prisustvovali muftija banjalučki prof. Edhem ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa IZ-e Ključ prof. Ermin ef. Vučkić, gl. Imam Medžlisa IZ-e Mrkonjić Grad Mufid ef. Huskić, imami sa područja Ključa, BanjaLuke i Busovače, derviši iz Tuzle predvođeni šejhom Edibom Kravićem i brojne džematlije.

Obraćajući se prisutnim, uvaženi Muftija banjalučki je između ostalog kazao da je pred nama Dan vakifa i noć Isra i Mi'radža, a svojom nesebičnošću i pomaganjem onih kojima je pomoć jako potrebna, mi postajemo vakifi i duhovno se uzdižemo, a Fatihom, Ja'sinom i dovom ćemo se sjećati svih naših vakifa i dobrih džematlija koji su pomagali i pomažu hairli aktivnosti, ali ćemo se sjetiti i onih koji su izgubili svoje živote u poplavama i klizištima.

 Poručio je da je naša obaveza uvijek, a naročito u ovim mubarek danima da budemo dobri, pravedni, iskreni, pouzdani, jedinstveni, a ova humanitarna akcija pokazuje da su Ključani na tom putu i ja im na tome čestitam i molim Allaha Dragog da ih za to nagradi.

Amel Spahić

  • 0101