A+ A A-

Izvještaj Medžlisa IZ-e Kozarac o prikupljenoj pomoći

Glavni imam Amir ef. Mahić je prije džume namaza, u petak, 16. maja, održao sastanak sa imamima, te ih obavezao da poslije džume namaza, prenesu obavjest da će Medžlis IZ-e Kozarac, krenuti sa akcijom prikupljanja pomoći za poplavljena područja BiH na području medžlisa. Za svega dva dana prikupljeno je više od 30 tona najosnovnijih namjernica, te značajan iznos novčanih donacija. Akciji su se priključio i veliki broj Kozarčana iz dijaspore koji su na različite načine proslijedili novac kojim su kupljene potrebne namjernice. Pored samih mještana akciju su podržale i pojedine nevladine organizacije sa područja Kozarca. Prikupljene su velike količine hrane, flaširane vode, odjeće, obuće, posteljina, deka, higijenskih potrepština.

Nakon dojave da je put preko Vlašića prohodan za putnička vozila, u subotu 17. maja, prva pomoć je upućena jednim većim kombijem za Maglaj. Pomoć je sadržavala velike količine lopata, čizama, rukavica, sjekira, građevinskih kolica, te hranu za bebe, pelene, lijekove i hranu u konzervama. Na poplavljena područja Prijedora poslano je jedno vozilo prehrambenih namjernica i flaširana voda.

U nedjelju 18. maja, kombi vozilo je upućeno na područje općine Žepče. Hrana u konzervama, mlijeko, voda, kruh uručeni su za potrebe smještenih u prihvatne centre na području ove općine. Dva kombi vozila sa velikom količinom hrane, vode, kruha upućeno u Sanski Most gdje je jedan uručen, a zatim distribuiran putem Medžlisa IZ-e Sanski Most, a drugi predan u prihvatni centar u tom gradu. Također je poslana pomoć u odjeći, obući, pelenama i hrani na područje Raskovca, Bereka i Zagrada.

U jutarnjim satima, u ponedjeljak 19. maja, po dojavi o prohodnosti puta, put Maglaja se uputio pun šleper namjernica. U pratnji šlepera je pošao jedan kamion, tri kombi vozila, te troje putničkih automobila. Ovaj najveći kontigent pomoći od oko 20 tona je upućen na tri područja općine Maglaj. Najveći dio otišao je u Kosovu čije je stanovništvo 1992. godine na prognaničkom putu privremeno udomilo oko 10.000 Kozarčana, zatim veći dio pomoći u gradsku jezgru općine, te manje količine u naselje Liješnica. Raspodjela ove pomoći je organizirana putem Medžlisa IZ-e Maglaj.

U kontaktu sa glavnim imamo Medžlisa IZ-e Doboja  Bajrom ef. Džafićem, u ranim jutarnji satima, u srijedu 21. maja, krenula su tri kombi vozila u mjesta Potkamen i Čivčije. Pomoć u tom mjestu je donesena u društveni dom MZ Čivčije. Pomoć je sadžavala odjeću, kruh, hranu u konzervama , hranu za bebe, pelene,  paletu flaširane vode, te najvećim dijelom higijenskih potrepština.

Akcija za prikupljanje pomoći je u još uvijek u toku i već su obezbjeđene značajne količine pomoći koje će najvjerovatnije biti usmjerene na područje, Odžak, Modriče, Bijeljine i ostala ugrožena područja. Naredne prikupljene donacije će biti usmjerene prema stvarnim potrebama terena.

Medžlis upućuje veliku zahvalnost svojim džematlijama kako u zemlji tako i dijaspori na iskazanoj humanosti. Velik doprinos akciji je dala firma Austronet iz Kozarca koja je besplatno obezbjedila kombi vozila i prevoz robe do odredišta, kao i mještani Kozarca Ismet Hušic koji je ustupio svoj šleper i Almir Muratčehajić koji je obezbjedio kamion.

Abdul-Aziz Nuspahić

  • 0101