A+ A A-

Kotor Varošani u akciji čišćenja Doboja, humanitarna akcija i u Bugojnu

Medžlis Islamske zajednice Kotor Varoš je pokrenuo akciju pod nazivom “Očistimo našu Bosnu”, a sa ciljem da se pomogne onim mjestima koja su onečišćena u posljednjim poplavama koja su zadesila Bosnu i Hercegovinu.

U četvrtak 22. maja 2014. godine 40-ak aktivista, bošnjaka -povratnika, zajedno sa imamima sa područja Medžlisa IZ Kotor Varoš je u Doboju čistilo poplavljene kuće i dvorišta. Akcija je koordinirana sa potpresjednikom RS-a gosp. Enesom Suljkanovićem koji je i dočekao volontere iz Kotor Varoša.

Ova akcija se nastavlja i u pripremi je odlazak u Bosanski Šamac kako bi se i tamo pomoglo ugroženom stanovništvu.

Humanitarna akcija i u Bugojnu

Nakon poplava koje su zadesile našu državu formiran je „Krizni štab općine Bugojno za pomoć poplavljenim područjima“, kao i Koordinacioni tim Štaba koji će voditi operativne poslove.

Određeno je jedno sabirno mjesto gdje se sva pomoć sakupljala odakle se prema prioritetima slala u ugrožena i poplavljena područja a udaljenim mjesnim zajednicama sabirni centri su u džamijama.

MIZ Bugojno kao i sve službe Općine i javne ustanove su uključene u ovaj projekat. Prikupljanje pomoći poplavljenim područjima trajat će nekoliko mjeseci. Ono o čemu se posebno vodi računa da se pomoć ne duplira u istim gradovima kako bi stigla do što više mjesta, je i zbog toga uspostavljen sistem koordinacije. U Općini je otvoren i poseban broj Civilne zaštite preko kojeg svi građani mogu dobiti informacije o tome kako pomoći. Preporuka je da se pomoć ne šalje samostalno i bez koordinacije nego da se organizuje policijska pratnja i da se tačno zna da će pomoć doći u prave ruke.

Nijaz Duzan/ www.muftiluk-tr.ba   

  • 0101