A+ A A-

Pregled posljedica poplava i klizišta na imovini Islamske zajednice

 

Operativni štab Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za koordiniranje pomoći stanovništvu pogođenom poplavama, zaključno sa jučerašnjim danom napravio je trenutni pregled posljedica elementarnih nepogoda na imovini Islamske zajednice.

Muftijstvo zeničko

1. Medžlis IZ Doboj: Voda ušla u tri džamije, Kuvajtska džamija u džematu Matuzići Polje, u džematu Suho polje i džematu Čivčije. Osim ulaska vode nema drugih šteta.

2. Medžlis IZ Žepče: Džamija u Balčićima-Željezno Polje ugrožena sa svih strana od klizišta, ali trenutno nije oštećena. Ista situacija i sa mesdžidom u Šahmanima-Željezno polje. Mesdžid u Čolpama-Željezno polje u potpunosti stradao od klizišta-odnešen sa lica mjesta.

3. Medžlis IZ Zavidovići: Poplavljena džamija u džematu Krivaja-Brezik-jedan sprat uništen.

4. Medžlis IZ Maglaj: Nova gradska džamija u Maglaju poplavljena. Poplavljen podrum zgrade Medžlisa. Poplavljena džamija u Kosovi, visina vode oko 2 metra.

5. Medžlis IZ Zenica: Manja šteta na dvije imamske kuće u džematu Topčić polje i džematu Starima. U Nemili poplavljena džamija, poplave i klizišta u Šerićima, Starini, Kolićima i Begov Hanu.

6. MIZ Tešanj - U Šijama polavljena džamija.

Muftijstvo tuzlansko

1. Medžlis IZ Bos. Šamac: Poplavljena džamija u B. Šamcu u visini od 2,5 metra.

2. Medžlis IZ Bratunac: U naselju Hranča klizište prijeti da ponese Mektebski centar, a već je porušilo potporne zidove.

3. Medžlis IZ Brčko: Poplavljeni su suteren Savske džamije i prizemlje zgrade Islahijet. Nivo vode u ovim objektima je oko 40 cm.

4. Medžlis IZ Gornja Tuzla: Klizištem su ugrožena dva mezarja (Grad i Kalinovac).

5. Medžlis IZ Janja: U suteren Atik džamije je probila voda i poplavila kotlovnicu.

6. Medžlis IZ Kalesija: Kuća imama Aldina ef. Smajića (imama u džematu Sarači) nalazi se na rubu provalije. U Lipovicama pocijepan je put i odnesen u vakufsku parcelu. Na području džemata Kikači klizište je pogodilo lokalno mezarje, gdje je došlo do otkrivanja i miješanja desetak mezarova. Još je 10 mezarova ugroženo.

7. Medžlis IZ Kladanj: U džematu Ravne klizište je oko 20 metara od džamije ali ona sad za sad nije ugrožena.

8. Medžlis IZ Modriča: Poplavljena džamija u Modričkom Lugu.

9. Medžlis IZ Puračić: U džematu Huskići voda ušla u vakufsku kuću.

10. Medžlis IZ Srebrenik: Poplavljene su džamije u džematima Potpeć, Duboki Potok i Bjelave.

11. Medžlis IZ Tuzla: Iznad džamije Tušanj je pokrenuto klizište sa brda iznad džamije. U Avdibašićima je dio starog mezarja odnijela voda. U Pascima je pokrenuto klizište ispod džamije. U Mihatovićima je pokrenuto klizište u blizini džamije. U Simin Hanu (G. Čaklovići) pokrenuto je klizište u blizini džamije. U Sepetarima je pokrenuto klizište na dijelu terena iznad mezarja. U Osoju je put prema mezarju dijelom otrgnut. U mezarju Borić je pokrenuto klizište na dijelu prema gasulhani u Kojšinu, a smanjenjo je slijevanje vode sa mezarja. U mezarju Ši Selo je pokrenuto klizište sa brda iznad mezarja, a zabilježeno je oštećenje 2 mezara. I u mezarju Musafirac je pokrenuto klizište. U mezarju Tušanj situacija se stabilizira, a zabilježeno je slijevanje vode sa mezarja. U mezarju Kalebići situacija se stabilizira, kao i u mezarju Ilinčica. Nema zabilježenih teških oštećenja na vjerskim objektima. Mezarje Borić – pokrenuto klizište na dijelu prema gasulhani u Kojšinu.

12. Medžlis IZ Vlasenica: Klizište u Cerskoj odnijelo-uništilo džamiju.

13. Medžlis IZ Zvornik: Poplavljeno je nekoliko parcela u dolini Drine sjeverno od Zvornika (Kozluk, Šepak i Skočić). Primjećeno je pokretanje zemljišta u dva mezarja. Takođe dva mekteba se nalaze u rizičnoj zoni, gdje je zemljište u pokretu.

Muftijstvo sarajevsko

1. Medžlis IZ Olovo: U džematu Solun-zaseok Rječice klizište oštetilo mezarje, nekoliko nišana zatrpano. U istom mjestu 50-tak metara od mesdžisa nalazi se klizište koje predstavlja potencijalnu prijetnju istom.

2. Medžlis IZ Vareš: Potopljen podrum jednog vakufskog objekta u Varešu.

Muftijstvo travničko

1. MIZ Travnik, Šarena džamija, Bezistan u Šarenoj džamiji poplavljen, visina vode 0,5 m.

Muftijstvo banjalučko

1. MIZ Banja Luka, Džemat Čelinac - Poplavljena džamija i imamski stan. Voda odnijela ostavu sa ogrijevom. Poplavljena i gasulhana u visini od 20-50 cm. Poplavljen je i harem, voda odnijela nišane. Poplavlje-ne i 3 zasijane parcele vakufskog zemljišta.

2. MIZ Banja Luka, Džemat Novoselija - Voda odnijela dijelove parcele vakufskog zemljišta koje se nalazi na obali Vrbasa.

3. MIZ Banja Luka, Džemat Tukovi - Voda odnijela dijelove parcele vakufskog zemljišta koje se nalazi uz obalu Vrbasa.

4. MIZ Derventa, Džemat Turski Lužani - Poplavljena džamija i imamska kuća. Unište-ni tepisi i podovi i stolarija na kući. Poplavlje-no 50 duluma zemljišta.

5. MIZ Derventa, Džemat Omeragići - Poplavljeno manje mezarje.

6. MIZ Ključ, Džemat Crnolići - Poplavljena džamija, visina vode 0,5 m. Uništeni tepisi, podovi i mimber.

7. MIZ Ključ, Džemat Humići - Poplavljena gasulhana.

8. MIZ Ključ, Džemat Donji Kamičak - Poplavljena džamija i harem sa mezarjem.

9. MIZ Bosanski Kobaš - poplavljena parcela na kojoj je imamska kuća.

10. MIZ Banja Luka - u Trnu poplavljena parcela od 120 dunum.

11. MIZ Banja Luka - u Vrbanji poplavljene 2 parcele od 23 dunuma.

Muftijstvo bihaćko

1. MIZ Prijedor, Zagradska džamija - Poplavljena džamija, visina vode 10 cm.

2. MIZ Prijedor, Džemat Stari Grad - Sultan Ahmedova džamija poplavljena, visina vode 0,5 m.

3. MIZ Kozarac, Džemat Dera - Odron vakufske parcele uz magistralni put Kozarac - Mrakovica.

Podatke pripremio i objedinio direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović.