A+ A A-

Pomoć Topčić Polju stigla iz Dervente, džematlije iz Visokog u Maglaju

 

U srijedu, 21.05.2014. godine glavni imam MIZ Derventa Berzad ef. Pašanović, predsjednik MIZ Derventa Ekrem Vugdalić, te imami Muris ef. Abdurahmanović i Mersudin ef. Memiš sa dva kombija napunjena hranom, odjećom, obućom, higijenskim pomagalima, posjetili su područje Topčić Polja, pogođenog poplavom i klizištima te uručili prikupljenu pomoć centru za prikupljanje pomoći u tom mjestu.

Pomoć je sakupljena na području MIZ Derventa iako su i neki naši džemati doživjeli poplavu proteklih dana, međutim vidjevši situaciju u ovim područjima naše džematlije su nesebično učestvovale i htjele da pomognu ugroženim pojedincima i porodicama. Tom prilikom uručena je i novčana donacija Karabegović Elnadu iz Maglaja koju je uručio u ime Ovčina Mustafe iz Amerike, imam Muris Abdurahmanović

Pomoć je sakupljana u periodu od 18-20.05.2014.godine na području našeg medžlisa.

  • 0101

Džematlije Visokog u Maglaju

Na inicijativu Behaije ef. Zeherovića a uz podršku ostalih imama našeg Medžlisa, danas 21. maja 2014. godine u osam sati put Maglaja se uputila grupa od stotinu džematlija iz džemata Hanovi, Moštre, Goduša i Buci. Pridružili su im se još neki džematlije iz ostalih džemata te omladinci F.K. Goduša. Potpuno spremni sa lopatama i rukavicama te sa nekoliko motornih pila i kolica, oni će danas pomagati stanovnicima Maglaja kako bi koliko toliko normalizirali stanje u njihovom gradu. Sa džematlijama je otišlo i šest imama našeg Medžlisa.

Omladinski krug Medžlisa IZ Visoko

OKMIZ Visokom je 19.05.2014. godine iz prostorija Anexa Bijele džamije je upućeno u Janju (najveći dio uručen na sabirnom mjestu ispred džamije a manji dio direktno ljudima) slijedeće: voda, šećer, riža, mlijeko, ulje, tjestenina, paštete, brašno, konzerve gulaša, narezaka i ribe, sapuni, svijeće, šamponi, supe, kafe, veće količine odjeće, obuće, pelena za djecu i odrasle, hrana za djecu i odrasle, frižider, pumpa za ispumpavanje vode, veća količina lijekova, čizme, lopate, hljeb te veća količina higijenskih sredstava.

Osim pomenutog svi imami su uključeni u ove aktivnosti. U kontaktu sa Predsjednicima MZ rade na sakupljanju pomoći u svojim džematima. Centralni magacin za prikupljenu pomoć ovim putem je bivša kasarna u Visokom odakle se distribuira u određena područja pogođena poplavama i klizištima

Pašanović Berzad/MIZ Visoko