A+ A A-

MIZ Kiseljak realizovao humanitarnu akciju, Gradačačani dokazali svoju humanost

 

hum-akc-kis-05-2014-1Koordinacioni odbor za rad sa mladima pri Medžlisu islamske zajednice Kiseljak, uspješno je realizovao Humanitarnu akciju za pomoć poplavljenim područjima u našoj Domovini.

Akcija je trajala od subote, 17.05.2014. godine, do ponedjeljka, 19.05.2014. godine. Akcija je provedena u svim džematima na području Medžlisa islamske zajednice Kiseljak i sa terena su stizale neophodne stvari ugroženima, a to je odjeća, hrana, voda, higijenski pribor, dezinfekciona sredstva, lijekovi... Džematlije su pokazale svoju humanost i maksimalno se odazvali ovoj akciji.

 

U ponedjeljak, 19.05.2014. godine, u popodnevnim satima iz Kiseljaka su krenula dva kamiona i četiri kombija u pratnji trideset volontera, prema Žepću i Maglaju, kako bi uručili pomoć, pomogli i dali podršku građanima ova dva zaista ugrožena grada, a dan poslije kamion i kombi prema Doboju.

Ova grupa vrijednih volontera je provela čitav dan na terenu i maksimalno se angažovala da barem malo ublaži tešku situaciju u kojima se nalaze naše komšije. Iskoristili smo priliku i u razgovoru sa građanima saznali prioritete pomoći, tako da smo uvidjeli da im je zaista neophodna radna snaga kako bi uspjeli donekle sanirati uništeni grad, ulice, džamije, svoje domove i na taj način im pokazati svoju solidarnost i podršku.

Medžlis islamske zajednice Kiseljak se zahvaljuje svim džematlijama koji su podržali ovu akciju, a o daljnim aktivnostima pomoći stradalom stanovništvu koje Medžlis bude sprovodio, svakako ćemo Vas obavijestiti, u nadi da ćemo imati Vašu podršku.

Da Allah, dž.š., ukabuli, smiluje se i olakša svim ugroženim. Amin!

 

Gradačačani dokazali svoju humanost

Od samog početka poplava građani Gradačca su odmah stupili u akciju pružanja pomoći nastradalim od poplava. Općina Gradačac, Medžlis IZ Gradačac, građani i građanke, firme, razna udruženja, Ronilački klub, KUD Gradačac, Crveni križ i drugi prvi su priskočili u pomoć građanima Bosanskog Šamca, a kasnije su pružili pomoć Modriči, Jakešu, Modričkom Lugu, Odžaku, Janji, Bijeljini, Maglaju, Vlasenici, Doboju i drugim mjestima.

hum-akc-gradacac-05-2014-1

Najdramatičnije je bilo u Bosanskom Šamcu prvog dana poplava. Posebnu veliku ulogu u pružanju pomoći građanima ovog grada odigrao je Safet ef. Karahmetović, glavni imam u Bos. Šamcu koji je čamcem ušao u grad, dostavio gorivo potrebno za pokretanja čamac za spašavanje i zajedno sa drugim pokrenuo spasilačku akciju. Zajedno sa svojim džematlijama vodi veliku spasilačku i humanitarnu akciju. Pored općinskih službi, posebno značajan doprinos u prikupljanju i distribuciji pomoći dao je KUD Gradačac na čelu sa Indirom. Volonteri, članovi KUD-a odradili su veliku humanitarnu akciju za poplavljena područja u BiH.

Gradačačani nisu dozvolili formiranje kolektivnih smještaja, nego su ustupili svoje kuće za smještaj nastradalih od poplava iz Bosanskog Šamca. Njih oko 300 smješteno je u gradu, Svircu, Požarikama, Škorićima, Mionici III, Vidi II, Bukvi, Ledenicama i drugim gradačačkim mahalama. Imami sa svojim džematima organizirali su prikupljanje prehrambenih artikala, higijenskih sredstava, plinskih kuhala, lampi, svijeća i stočne hrane. Odziv džematlija je jako velik. Prvu hranu u Bos. Šamac dostavio je Medžlis Gradačac. U saradnji sa Safet ef. izrađen je akcijski plan za čišćenje džamije i vakufa u Bos. Šamcu koji će se realizirati nakon povlačenja vode.

Još jednom Gradačačni su pokazali svoju dobrotu pružajući pomoć svima bez obzira na vjeru i naciju. Humanitarna akcija još uvijek traje. Medžlis je pokrenuo akciju prikupljanja novčane pomoći za nastradale od poplava. Hvala svima na iskazanoj solidarnosti i pruženoj pomoći. Molimo Allaha, dž.š. da ih nagradi neizmjernom nagradom.

Mirza Bilić/Nusret Kujraković