A+ A A-

MIZ-e Teslić pomaže poplavljenim mjestima, iz Donjeg Vakufa poslato 35 tona pomoći

 

U akciju prikupljanja pomoći uključio se i MIZ Teslić

Ono po čemu će biti zapamćena ova godina jesu poplave i klizišta koja su nanijela velike materijalne štete javnim i privatnim dobrima u BiH a koja su nažalost bila popraćena i ljudskim žrtvama. Međutim, bit će upamćena i po velikoj humanosti našeg naroda koji je odmah pritekao u pomoć ugroženom stanovništvu. Među onima koji su ovih dana pružili pomoć ugroženim mjestima u Zavidovićima, Žepću, Maglaju i Doboju bili su i stanovnici Teslića. Bio je to human gest ali i želja da im se na neki način oduže za pomoć i utočište koje su im stanovnici ovih mjesta pružili u proteklom ratu.

Odmah po pozivu reisu-l-uleme IZ-e u BiH Huseina ef. Kavazovića i uputama koje je dobio od muftije zeničkog mr. Ejub ef. Dautovića glavni imam MIZ-e Teslić Džafer ef. Gračić formirao je operativni štab kojeg su sačinjavali svi imami, mutevelije, članovi džematskih odbora i pojedine džematlije koji ima za cilj prikupljanje i distribuciju pomoći u ugrožena mjesta. Operativni štab se okuplja jedan puta dnevno, po potrebi i više podnoseći izvještaj o sprovedenim aktivnostima. Džematlijama su podijeljeni letci kojima su pozvani da se odazovu ovim aktivnostima te im je navedeno šta je prioritet prikupljanja (konzervirana hrana, mlijeko, gumene čizme, flaširana voda, deke, odjeća, pelene, sredstva za ličnu higijenu te alat).

„Odziv džematlija do danas je bio izuzetno dobar tako da smo u protekla tri dana iz svih naših džemata uspjeli distribuirati humanitarnu pomoć u odjeći, obući, hrani, vodi, deterdženatima i drugim potrepštinama. Danas smo poslali i grupu mladića koji će pomoći u čišćenju gradova pogođenih poplavama. Realizacija pomoći odvija se uz obaveznu koordinaciju sa glavnim imamima Medžlisa od kojih i dobijamo upute o prioritetima i mjestima dostavljanja pomoći. Ova akcija traje do daljnjeg, s tim da smo danas zamolili džematlije da hranu i odjeću zamijene higijenskim sredstvima, svijećama i sličnim sredstvima jer smo dobili informaciju da je to najpotrebnije“, kazali su jučer u Medžlisu IZ Teslić.

Zahvaljujemo se svim ljudima dobre volje, moleći Allaha dž. š. da im ukabuli i u sevap upiše!

  • 11

Iz Donjeg Vakufa poslato 35 tona pomoći

Medžis IZ Donji Vakuf od sada distribuirao 35 tona potrepština ugroženom stanovništvu u BiH.

Na osnovu inicijative Rijaseta islamske zajednice BIH, i Medžlis IZ D.Vakuf se aktivno uključio u akciju prikupljanja hrane, odjeće i ostalih potrepština za ugrožene građane širom BIH. Već 17.05.2014.godine Medžlis je oformio “Operativni štab” u kojem su aktivno učešće uzeli svi imami sa podučja Medžlisa, a koordinaciju cijelim štabom vršio je glavni imam Medžlisa Esad ef. Slipac. U aktivnosti Operativnog štaba uključili su se i načelnik općine Huso Sušić, te predstavnici Civilne zaštite, s kojima je vršen kontakt svakodnevno.

Medžlis D.Vakuf je sve postojeće resurse stavio na raspolaganje vezano za prikupljanje pomoći nastradalim u poplavama i klizištima. Aktivnosti u džematima tekle su svakodnevno, sakupljale su se namirnice i sve ostalo što je potrebno. Medžlis je bio u kontaktu i sa ostalim humanitarnim organizacijama, koje vode aktivnosti prikupljanja pomoći.

Rezultati ove obimne i kvalitetne organizacije na nivou Medžlisa primjetili su se već 17.05.2014.godine kad je put Maglaja otišlo nekoliko privatnih automobila sa namirnicama, ostalim potrepštinama, te većom količinom lijekova.

Aktivnosti su nastavljene i tokom narednog dana, te se 18.05.2014.godine hrana, odjeća i ostale potrepštine šalju put Zavidovića, a jedan automobil pomoć nosi u mjesto Šavarlije-Doboj. Već tokom 19.05.2014.godine konvoj pomoći se zaputio put Janje, a cijelom organizacijom rukovodio je Mugdim ef. Dautović, a u istim aktivnostima učešće je uzeo i Omer ef. Čaluk. Prikupljena pomoć je predana direktno u Medžlis IZ Janja, na ruke glavnom imamu, a oni su izvršili distribuciju u ugrožena podučja.

Nakon pomenutih aktivnosti “Operativni štab” održao je sastanak 20.05.2014.godine zajedno sa svim imamima koji gravitiraju Medžlisu IZ D.Vakuf. Imami su podnijeli iscrpan izvještaj iz svojih džemata, te je tim povodom istaknuto da akcija prikupljanja teče u svim džematima. Isti dan, jedan konvoj na čelu sa Seid ef. Hodžićem se zaputio u Željezno Polje. Do sada, sa podučja Mežlisa IZ D.Vakuf na razne lokacije odvezeno je preko 35 tona pomoći (hrane, odjeće, lijekova, I sl)

“Na podučju Medžlisa IZ D.Vakuf aktivnosti se nastavlju i u narednom periodu, situaciju pratimo svakodnevno, molim Uzvišenog Allaha dž.š. da olakša našem narodu u ovako teškoj i složenoj situaciji”-istakao je glavni imam Esad ef.Slipac.

  • 11

Enver Godžić/Naser Rujanac