A+ A A-

Akciji prikupljanja pomoći se pridružili i medžlisi IZ Brčko i Tešanj

Akciji prikupljanja pomoći za naše sugrađane ugrožene poplavama i klizištima pridružili su se i medžlisi Islamske zajednice Brčko i Tešanj.

MIZ Brčko pomoć dostavio i u Bijeljinu

U 8 džemata Medžlisa IZ Brčko u toku protekla 2 dana organizirana je akcija prikupljanja pomoći za ugrožene porodice čiji su domovi proteklih dana bili poplavljeni. Pomoć je prikupljana u sljedećim džematima: Rašljani, Maoča Stara, Maoča Nova, Gornji Rahić, Čande, Ćoseta, Palanka  i Šatorovići. Akciju je proveo koordinacijski tim za rad sa mladima (EPM) Medžlisa IZ-e Brčko.

Distribucija prikupljenih artikala vršena je danas, 18. maja 2014. godine u popodnevnim satima, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko. Jedan dio pomoći dostavljen je porodicama u džematima Palanka i Rijeke. Druga pošiljka otpremljena je u kolektivni centar u Brčkom a ostatak prikupljene pomoći odvezen je u Bijeljinu. Dio pomoći, u kasnim večernjim satima, uručen je i porodicama iz Gunje koje su pred nabujalom Savom napustile svoje domove.

- Vrijedi istaknuti kako su naše džematlije pokazale osjećaj empatije i visok stepen solidarnosti. Kako bismo prevezli artikle prikupljene u ovoj akciji korišteno je 6 transportnih vozila čijim vlasnicima se, kao i svima onima koji su na bilo koji način učestvovali u ovoj akciji, najsrdačnije zahvaljujemo, kazali su u Medžlisu IZ Brčko, te dodali:

- Mnogo je onih koji će, u ovim teškim trenucima, trebati pomoć dobrih ljudi. Stoga, apelujemo na sve one koji se nisu stigli uključiti u ovu akciju da se jave svojim imamima i pomognu koliko su u mogućnosti.

 

Medžlis Tešanj pomoć dostavio Doboju, Maglaju i Žepču

Medžlis IZ-e Tešanj je odazivajući se apelu reisu-l-uleme IZ-e u BiH Huseina ef. Kavazovića, te instrukcijama muftije zeničkog mr. Ejuba ef. Dautovića i potrebama ugroženog stanovništva poplavljenih područja Doboj Juga, Doboja, Maglaja i Žepča, dana 17. i 18.05.2014. godine, organizovao prikupljanje pomoći u svojim džematima putem imama i džematskih odbora.

Veliki dio džemata sa područja Medžlisa IZ-e Tešanj je iskoordinirao prikupljanje pomoći u saradnji sa lokalnim mjesnim zajednicama, te uz pomoć čestitih džematlija istu distribuirali do ugroženog stanovništva u Doboj Jugu, Doboju, Maglaju i Žepču (Želeća, Donja Golubinja i Begov Han).

Jedan dio džemata, među kojima su džemati grada Tešnja, Vukovo, Miljanovci, Jevadžije, Čaglići, Lepenica, Dolac-Kotlanice, Novo Selo i Avdi-pašine džamije iz Tugavića, prkupili su pomoć u odjeći, obući, pokrivačima, spužvama, higijenskim potrebštinama, hrani i vodi, te istu uz koordinaciju glavnog imama Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuada ef. Omerbašića, sekretara IO Medžlisa IZ-e Tešanj i koordinatora za prikupljanje pomoći ispred Medžlisa IZ-e Tešanj Admira Đulića, te imama navedenih džemata, distribuirali do glavnog centra Medžlisa IZ-e Doboj za prkupljanje pomoći u džamiji džemata Milkovac, gdje je istu primio ispred Medžlisa IZ-e Doboj glavi imam mr. Bajro ef. Džafić.

Tokom prikupljanja pomoći primijećen je veliki odziv džematlija sa područja Medžlisa IZ-e Tešanj, te je ovo ujedno prilika da se istim zahvalimo, kao i svim drugim pojedincima koji su na bilo kakav način pomogli stanovništvu poplavljenih područja.

- Ovim putem se zahvaljujemo na podršci i svim imamima, džematskim odborima, te privrednom društvu Euro-trans d.o.o. iz Jelaha i Mirnesu ef. Aliću, imamu džemata Vukovo, kao i svim drugim privrednim društvima, koji su svoja vozila i radnike stavili na raspolaganje, poručili su iz Medžlisa IZ Tešanj.

  • 0000