A+ A A-

Pomoć za poplavljena područja stiže i iz Konjica i Jajca

Akcije prikupljanja pomoći poplavljenim područjima Bosne i Hercegovine pokrenuli su i medžlisi Islamske zajednice u Konjicu i Jajcu.

Medžlis IZ Konjic prikupio 10 tona hrane i odjeće

Medžlis IZ-e Konjic u suradnji sa nekoliko udruženja i fondacija organizira prikupljanje pomoći za stanovništvo u ugroženim područjima BiH. Sabirno mjesto za dostavu pomoći su prostorije Medžlisa IZ-e Konjic u novoj zgradi preko puta čaršijske džamije u Konjicu (prizemlje).

U toku protekla tri dana blagovremeno je sva prikupljena pomoć (oko 10 tona  hrane i odjeće) prebačena na najugroženija područja Žepča i Željeznog Polja.

Posebno nas raduje da smo nakon razgovora sa stanovnicima Željeznog Polja i njihove iskazane potrebe za agregatima  uz pomoć određenog broja džematlija uspjeli kupiti 6 agregata i iste tokom jučerašnjeg dana predati na korištenje.

Veliki kamion sa 4 tone pomoći jutros je upućen prema Konjević Polju i susjednim mjestima a sakupljanje pomoći se nastavlja i ista će biti dostavljena na ona područja koja nam budu naznačena kao trenutno najugroženija.

Svi imami na području Medžlisa IZ-e Konjic kao i službe Medžlisa angažovane su na sakupljanju i distribuiranju pomoći u najugroženija područja

Sabirni centar će nastaviti raditi i u narednim danima.

  • 0101

Medžlis IZ Jajce u saradnji sa Merhametom prikupljenu pomoć poslali u Begov Han i Maglaj

Medžlis IZ-e Jajce u saradnji sa MDD „Merhamet“ Jajce, uz pomoć Štaba/Stožera CZ Jajce,  firmi: BH4, Mukić-Komerc, M-Z-M, Mer-Kunić, Metacomm, pojedinaca-građana, omladine iz društvenih i nevladinih organizacija, organizirao je akciju prikupljanja i dostave pomoći za ugrožena područja i osobe, sa područja MIZ Jajce (Jajce, Jezero i Šipovo).

Sa područja MIZ Jajce od 11:00  do 15:30 sati za Begov Han i Maglaj upućena je pomoć (hrana i druge potrepštine), u slijedećim količinama:

1. Tri kamiona nosivosti: 10 tona, 8 tona i 4 tone.

2. Tri kombija nosivosti: 2 tone, 1,5 tona i 1 tona

3. Dva luksuzna vozila nosivosti zajedno 1,5 tona.

Akcija prikupljanja pomoći je još u toku, a trenutno za transport, ako Bog da, osim poslane pomoći danas, ima još 10 tona,  koja će sutra biti poslana u ugrožena područja.

  • 0101