A+ A A-

Mešihati u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji prikupljaju pomoć za poplavljena područja u BiH

 

Padavine i nevrijeme koji su prethodnih dana zadesili Bosnu i Hercegovinu izazvale su velike poplave i pojavu velikog broja klizišta širom naše domovine, a izvještaji govore o više poginulih i hiljadama evakuiranih osoba dok su materijalne štete ogromne. Tim povodom mešihati Islamske zajednice u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji su pokrenuli humanitarne akcije prikupljanja pomoći nastradalim i unesrećenim stanovnicima BiH.

poplava-bijeljina

Mešihat IZ u Hrvatskoj okrenuo akciju za prikupljanje pomoći

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj uputio je poziv za prikupljanje pomoći za unesrećene na poplavljenim područjima Bosne i Hercegovine.

Svi koji se žele uključiti u akciju mogu to učiniti uplatom donacije na broj žiro računa Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj sa naznakom „Za unesrećene u poplavama“

MEŠIHAT ISLAMSKE ZAJEDNICE

Tomašičeva 12,10000 ZAGREB, CROATIA

PRIVREDNA BANKA ZAGREB

RAČKOGA 6, 10000 ZAGREB-CROATIA

Broj računa: HR22 2340 0091 1000 8546 6

SWIFT code PBZGHR2X

Također je u petak, 16. maja 2014./17.07.1435. g.h. odlukom predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftije dr. Aziz ef. Hasanovića izdan naputak svim glavnim imamima da u svojim Medžlisima organiziraju sergije-sakupljanje dobrovoljnih priloga.

Cilj akcije je da se prikupljena sredstva u što kraće vremenskom roku proslijede onima kojima je pomoć potrebna.

Prikupljanje pomoći u saradnji sa Merhametom počeo i Mešihat IZ u Sloveniji

Islamska zajednica u Republici Sloveniji i MDD Merhamet Slovenija pokreću AKCIJU sakupljanja pomoći ugroženim od poplava.

Svoja sredstva možete uplati na račun MDD Merhameta Slovenije broj: SI56 0204 2025 6307 415, NLB Banka d.d., Ljubljana.

Muftija dr. Nedžad Grabus, predsjednik Mešihata i Ifet ef. Suljić, predsjednik Merhameta apeliraju da se svi uključimo i pomognemo koliko smo u mogućnosti. „Naša snaga je u zajedničkom nastupu“, kazali su između ostalog.

„U narednim danima osmislit ćemo plan kako se je moguće uključiti u druge vidove pomoći“, poručeno je iz Mešihata IZ u Sloveniji.

Apel za prikupljanje pomoći upućen i iz Mešihata IZ u Srbiji

U cilju pružanja pomoći ugroženim od katastrofalnih poplava Mešihat Islamske zajednice u Srbiji izdao je proglas u kojem se kaže:

1. Pozivamo sve pripadnike Islamske zajednice i sve dobre ljude da svojim imetkom i aktivnostima učestvuju u pružanju pomoći ugroženim od poplava;

2. Pomoć u hrani, odjeći, obući, ćebadima i sredstvima za higijenu bit će primana u svim medžlisima Islamske zajednice, u svim džamijama, te na posebno označenim punktovima;

3. Ovu akciju koordinirat će Centar za humanitarni rad „Hajrat“;

4. Mešihat poziva sve društvene i privredne subjekte, a posebno poslodavce, da se svojim prilozima uključe u ovu akciju te da apeluju na svoje uposlene na važnost pomoći ljudima u nevolji.

5. U petak, 23. maja 2014. godine, u svim džamijama na području Islamske zajednice nakon džume će biti organizirana seregija radi prikupljanja pomoći;

6. Akcijom će rukovoditi poseban štab kojeg čine: dr. Enver-ef. Gicić – predsjednik, Mirsad-ef. Bećirović – potpredsjednik, te članovi: hfz. Irfan-ef. Malić, mr. Enver-ef. Omerović i Sead Hasanović. Svi glavni imami su članovi štaba po položaju.

Kontakt telefon: Centra za humanitarni rad „Hajrat“: 020/335-877 i 064/889-1878