A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio poplavljena područja Muftiluka zeničkog

U subotu 17. maja 2014. godine reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović posjetio je poplavljena područja na teritoriji Muftiluka zeničkog.

U pratnji muftije zeničkog mr. Ejub ef. Dautovića, reisu-l-ulema je posjetio medžlise Islamske zajednice Doboj, Tešanj, Maglaj, Zavidovići, Žepče i Zenica.

Zajedno sa Reisu-l-ulemom u posjeti Muftiluku zeničkom bio je i muftija vojni mr. Ismail ef. Smajlović, a u posjeti ugroženim područjima bili su i članovi Operativnog štaba Muftiluka zeničkog: mr. Jakub ef. Salkica, doc. dr. sci. Suvad Isaković, Hadis ef. Pašalić, novoimenovani vojni muftija, Ismet Begić i Edin Kavazović.

Reisu-l-ulema i muftija zenički prilikom posjete ugroženim područjima upoznati su sa razmjerama poplava i velikim materijalnim štetama koje su usljed toga nastale.

Na području Doboja Reisu-l-ulema je posjetio Kasarnu Oružanih snaga u ovom gradu, gdje je smješteno stanovništvo koje je ugroženo poplavama, a upriličen je i obilazak najugroženijih dijelova grada Doboja. O situaciji u Doboju i Doboj-Jugu Reisu-l-ulemu su obavijestili glavni imam mr. Bajro ef. Džafić, gradonačelnik gosp. Obren Petrović i načelnica g-đa Jasminka Begić.

Na području Medžlisa IZ Tešanj reisu-l-ulema je posjetio džemat Šije Gornje Polje u kojem je poplavljena džamija. O situaciji na ovom području Reisu-l-ulemu je upoznao glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić i predsjednik IO MIZ Tešanj gosp. Zehrudin Kruško.

Prilikom posjete Medžlisu IZ Maglaj Reisu-l-ulema je obišao gradska naselja i Novu gradsku džamiju, kao i džamiju u džematu Misurići, u kojoj je privremeno smještena ambulanta u kojoj se pruža hitna medicinska pomoć. Glavni imam Izudin ef. Kruško i Nevres ef. Hodžić upoznali su Reisu-l-ulemu sa stanjem na području Maglaja.

U Zavidovićima je Reisu-l-ulema, također, posjetio poplavljeno područje ovoga grada, i tom prilikom se susreo sa glavnim imamom Sulejman ef. Efendićem i načelnikom Općine gosp. Suadom Omeraševićem.

Nakon posjete Zavidovićima uslijedila je posjeta Medžlisu IZ Žepče, gdje su Reisu-l-ulemu o teškoj situaciji na ovom području obavijestili glavni imam Izet ef. Efendić i načelnik Općine gosp. Mato Zovko. Posebno dramatično bilo je svjedočenje o stanju na terenu gosp. Muhameda Jusufovića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća, koji je na susret sa Reisu-l-ulemom došao direktno sa područja Željeznog Polja, sa kojeg je zbog pokrenutih klizišta iseljeno preko 4500 stanovnika.

Na području Medžlisa IZ Zenica Reisu-l-ulema je posjetio naselje Nemila, gdje je od strane glavnog imama mr. Jakub ef. Salkice i načelnika Općine gosp. Husejina Smajlovića upoznat sa razmjerama elementarnih nepogoda koje su zadesile ovaj kraj.

Posjetu ugroženim područjima Muftiluka zeničkog Reisu-l-ulema završio je obilaskom Kasarne Oružanih snaga BiH u Zenici, gdje je na brifingu od strane komandanta 1. Bataljona Pete brigade Nedžada Terzića upoznat sa aktivnostima koje su Oružane snage poduzele na spašavanja i zbrinjavanju ugroženog stanovništva, kao i susretom sa premijerom ZE-DO kantona gosp. Munibom Husejnagićem i gosp. Mirsadom Mešićem, zastupnikom u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji su Reisu-l-ulemu obavijestili o aktivnostima koje je poduzela Vlada ZE-DO kantona.

Nakon uvida u stanje na terenu reisu-l-ulema je ukazao na važnost uključivanja svih subjekata i poduzimanja hitnih aktivnosti kako bi se ublažile posljedice i pomoglo stanovništvu koje je pogođeno poplava i klizištima, istakavši posebno tešku situaciju u Željeznom Polju, u kojem su usljed klizišta nestali cijeli dijelovi pojedinih naselja i u kojem je iz svojih staništa iseljeno preko 4500 stanovnika.

  • 0000