A+ A A-

Posjeta muftije Edhem ef. Čamdžića poplavljenim i ugroženim džematima Banjalučkog muftiluka

Danas (17.05) je muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić sa predstavnicima medžlisa IZ Banja Luka, Prnjavor, Derventa i Bosanski Kobaš obišao poplavljene i ugrožene džemate. U Čelincu je posjetio imama Sanid ef. Terzića, kojem je rijeka Vrbanja poplavila imamsku kuću i džamiju, te muteveliju Hajrudina i džematliju Sakiba, kojima je također u poplavi rijeka Vrbanja pričinila ogromnu štetu.

Muftija je također posjetio ranč Lokmana Iriškića, čuvenog mesara u Prnjavoru, kojem su poplave pričinile ogromnu štetu, gdje je morao izmještati krupnu i sitnu stoku.

U Derventi je muftija posjetio džemate: Turski Lužani, Omeragiće, Begluke i Bosanski Dubočac. U Turskim Lužanima je rijeka Ukrina poplavila džamiju, imamsku kuću i sve kuće i štale. U Bosanskom Dubočcu Sava nadolazi, te se ulijeva u sve priobalne kuće.

U Bosanskom Kobašu je od sinoć užasno stanje, sve ispod ceste je poplavljeno. Muftija je sa glavnim imamom h. Mirzet ef. Pezerom u čamcu posjetio bivšeg muteveliju Hazima Gluhalića i džematlijku Puškar Minu i njenu kćerku – svršenicu Gazi Hurev – begove medrese – Rabiju koji uz pomoć komšija izvode stoku iz štala, koje su potopljene. Muftija je pomoću čamca obišao i porodičnu kuću Sulejmana Puškara koja je poplavljena, a kojeg je glavni imam smjestio kod sebe sa svojom porodicom. Stanje je katastrofalno i veoma loše, a Sava je u stalnom porastu. Ljudima je najpotrebnije brašno, ulje, deke, spužve, čizme i pomoć za plastenike koje su bujice odnijele.

  • 0101