A+ A A-

Doktorirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu doktorirao Nedim Begović

Dana 14. maja 2014. godine, u amfiteatru Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, održana je odbrana doktorske disertacije na temu „Iskazivanje islama muslimanskih manjina u Evropi: uporedna studija o jurisprudenciji Evropskog vijeća za fetve i istraživanja i praksi Evropskog suda za ljudska prava“, doktoranda mr. Nedima Begovića pred Komisijom u sastavu: prof. dr. FikretKarčić (predsjednik), prof. dr. Enes Ljevaković (mentor) i doc. dr. Mustafa Hasani (član).

Dr. Nedim Begović rođen je u Mrkonjić Gradu 1982. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 2001. godine, dodiplomski studij na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 2005. godine, a postdiplomski studij na istom fakultetu 2011. Godine. Do sada je imao nekoliko specijalizacija u zemlji i inostranstvu. U januaru i februaru 2007. gostovao je u Centru Kralja Fejsala za istraživanja i islamske studije u Rijadu, Saudijska Arabija. Kao Fulbrightov stipendista proveo je akademsku 2011/12. godinu u svojstvu gostujućeg istraživača na Pravnom fakultetu John Marshall u Čikagu, Sjedinjene Američke Države, gdje je realizirao istraživanje o slobodi vjere u praksi Evropskog suda za ljudska prava. Dobitnik je Priznanja za afirmaciju Gazi Husrev-begove medrese kroz fakultetsko obrazovanje, Priznanja za izvanredni uspjeh postignut u toku studija na Fakultetu islamskih nauka i proglašenje prvim među deset najboljih studenata dodijeljeno prilikom obilježavanja trideset godina rada rada Fakulteta 2007., te Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu: nagrade za najuspješnijeg magistranda na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 2011. godine.

U septembru 2005. godine počeo je raditi kao asistent na Katedri fikha Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a od maja 2011. godine radi u zvanju višeg asistenta. Objavio je nekoliko autorskih i prevedenih knjiga među kojima su: Doprinos Mehmeda Ali-ef. Ćerimovića šerijatsko-pravnoj nauci u BiH i Intencije Šerijata kao filozofija islamskog prava – sistemski pristup (prijevod djela Džasira Aude). Također je objavio veliki broj stručnih radova u referentnim časopisima i uzeo učešće u nekoliko naučnih skupova. Potpredsjednik je Komisije za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

  • 0101