A+ A A-

Tribina “Islam u Španiji i Poljskoj”

 

Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, 12.maja 2014. godine održana je tribina o temi “Islam u Španiji i Poljskoj.” Gosti predavači bili su NJ.E: ambasadorica Kraljevine Španije u BiH Aurora Mejia i NJ.E. Andrzej Kravczyk, Ph. D., ambasador Republike Poljske u BiH. Domaćin ove tribune bio je dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof.dr. Ismet Bušatlić a brojnu publiku su činili studenti i profesori Fakulteta.

islam-spanija-poljska-1

Španci su svjesni prisustva islama na Pirinejskom poluotoku

Islamska civilizacija kao jedna od najznačanijih i neizostavnih dionica u povijesti Španije svoje tragove na ovom tlu pronalazi i danas, pet stoljeća nakon zlatnog doba kulture, nauke i sveopćeg procvata koje je donijela na prostore Evrope. Ne zanemarivši ovu činjenicu ambasadorica Aurora Mejia je svoje izlaganje počela pričom koja datira još od davne 712.godine i periodom koji će nakon toga uslijediti; vrijednostima koje su muslimani na prostore današnje Španije donijeli i razvili. Iako je 1609.godine objavljena naredba o protjerivanju muslimana, islam ipak danas u Španiji nije nešto što je samo bilo i prošlo. Prema riječima ambasadorice Aurore Mejia, iako kao manjinska religija, islam tamo još uvijek živi sa svim svojim vrijednostima i propisima. Trenutno Španija broji oko 400 džamija, u školama ja zastupljeno učenje arapskog jezika, a trgovine kraj svog imena nose i oznaku halal hrane. Bitnu ulogu u svemu tome igra Fondacija za pluralizam i suživot koja radi na afirmiranju svijesti o značaju prisutva muslimana u Španiji, i prema riječima ambasadorica Aurora Mejia, španski narod uočava taj značaj i sve su više svjesniji muslimanske kulture, nošnje koju ona uključuje, ishrane i obreda. “Ponosni smo na stepen tolerancije”, istakla je ambasadorica Aurora.

Poljski musimani su velike patriote

Za razliku od Španije, islam u Poljskoj nema toliko dugu povijest, ali ipak, kako je istakao ambasador Andrzej Kravczyk, Poljaci ne mogu zaboraviti stav i glas Osmanskog carstva za nezavisnost Poljske. Po prvi put su se susreli sa islamom tokom prodora Osmanskog carstva na prostore Evrope. Tragovi islama bili su prisutni u njihovoj kulturi, poput nošnje vezira i plemića ili oružja. Tokom tih prodora desile su se seobe stanovnika iz jedne države u drugu te na taj način islam dolazi u Poljsku. Jako bitna činjenica jeste da je Poljska prva država u Evropi koja je proglasila slobodu konfesije. Danas se u Poljskoj nalaze tri džamije, a četvrta se gradi i većina muslimana su sunniti. Ambasador Andrzej Kravczyk je istakao da su muslimani u Poljskoj velike patriote te da je poljski parlament zauzeo poseban stav o odnosima prema islamu kao vjeri koji je ponovo obnovljen nakon pada komunizma.

Oba predavanja su obogatila naše znanje o povijesti islama na prostorima Evrope i današnjem položaju muslimana u Španiji i Poljskoj.

islam-spanija-poljska-2

Hfz. Amena Omerović