A+ A A-

Održan dvodnevni savezni seminar za imame Mešihata IZB u Njemačkoj

Nakon više istraženih mogućnosti kao najbolji smještaj za imame i prostor u kojem će se održati savezni seminar imama Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj pokazao se Maintal na domak Frankfurta. Po onoj narodnoj "Kao svoji na svome" visoki gosti i imami najugodnije su se osjetili u hotelu Sej Sandžak prijatnih domaćina braće Sejdović, u dane utorak i srijedu, 06. i 07. maja, 2014. godine, lijepe i ugodne trenutke zajedničkog učenja i usavršavanja, ali i prijateljskih druženja i ćaskanja.

Opći zaključak po završenom seminaru jeste da je ovogodišnji savezni seminar za imame ispunio očekivanja i zadaće koje su stavljene u plan.

Nekoliko tema odredilo je pravce promišljanja i smjerove diskusija učesnika. Profesor dr. Amir Karić, Rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe u Rijasetu IZ izlagao je na temu vođstva - imameta u novim okolnostima života, rada i djelovanja muslimana i IZ na Zapadu. On je vrlo dobro primijetio da nam nedostaju ljudi kreacije i vizije. Ali, on sve smješta u osobno u imama govoreći da izmjenu prema vani može načiniti tek onaj ko je kadar napraviti izmjene u sebi. Jedna nova, kreativna duhovna inteligencija koja u prednji plan stavlja čovjekovu savjest. Samo produhovljeni i savjesni imami mogu povesti ljude za sobom, izazvati u njima pozitivnu duhovnu energiju a da pri tome ne izgube svoju slobodu, odnosno slobodan um i predanost srca.

Profesor Mustafa Spahić na temi o identitetu i promjeni identiteta zamijenio je dr. Hilmu Neimarliju koji se zbog zdravstvenih razloga nije odazvao na Seminar. Spahić je u potpunosti odgovorio ovoj izazovnoj temi ustvrdivši da današnji muslimani u većini slučajeva, usljed svoje nemoći žive iluzije, fantaziju i fatlističku priljubljenost uz sudbinu, a zapravo za konačno određenje sebe samih i iskorak u ovaj posve realan svijet zbilje potrebna je vizija kao ostvariva ideja kao suprotnost fantaziji, utopiji, prividu, iluziji. Tek od realnog sagledavanja zbilje moguće je misliti sebe konkretnog i realnog unutar svijeta ovdje i sada. Dakle jedno otrježnjenje i aktivnost na sasmosagledavanju u sadašnjosti i u našoj perspektivnosti njegujući neumorno to temeljno u čovjeku i temeljno za svaku kulturu a to je religija.

Nakon iznesenih referata gospode Karića i Spahića u diskusiji koja se povela istaknuto je da su nam potrebni standardi, teze za naš rad, i izlazak iz vlastite izoliranosti kako bi se ojačala Zajednica i njena uloga u društvu, kao i unutar globalne IZ Bošnjaka. Ideološki mi smo rješeni, ali nedostaju nam nedovoljno obrađeno organizacijsko i praktičko polje kako bi trećoj generaciji ostavili više prostora za rad. Prečesto smo u naporu da izolujemo bilo sebe, bilo lokalnu zajednicu i učinimo je vlastitim feudom, a perspektivu imat će tek oni koji su funkcionalni dio Zajednice. Jasno razlučiti između džemata i pojedinaca koji su u Zajednici, ili su izvan nje. U diskusijama je istaknuto kako je neophodno da definisanje pozicije i uloge dijaspore unutar ukupnosti Zajednice bude postignuto zajedničkim naporima matice i dijaspore i tek potom utkano u Ustav koji se upravo reformira.

Referat Stručnog saradnika u Vjersko-prosvjetnoj službi Rijaseta prof. Ibrahima Begovića bio je podastiranje konkretnih činjenica i pomno registriranih podataka o napretku u vjerskom poučavanju u mektebima i školama u Bosni i Hercegovini. On polazi od planiranja kao osnova u izradi udžbenika za vjersko poučavanje uz saznanje da ne postoje savršeni udžbenici ali zato postoje timovi stručnjaka koji se uključuju u njihovu izradu da bi bili što kvalitetniji, što je potrebno i za predviđena tri vjeronaučna udžbenika za Njemačku. On smatra da udžbenici u BiH i oni za dijasporu moraju da slijede jednu zajedničku liniju uz poštovanje principa da u udžbenike treba ugraditi i specifikum sredine u kojoj se odvija nastavni proces, kao što je to npr. društveni i kulturni prostor Njemačke. Nastava se održava u 1879 mekteba širom BiH, i 68% učilišnih prostora pružaju optimalne mogućnosti za rad što se za naše prilike Njemačke niti iz daleka ne može kazati i što vodi umanjenom kvalitetu nastave. Potom su uslijedila obraćanja trojice imama:  ef. Nedžada Nuhića o njegovim početnim koracima u dijaspori, zapažanjima, prednostima ali i poteškoćama  i perspektivama u radu u džematu Hamm. Nekadašnji imam iz Hamma, a sada aktuelni imam u Mannheimu i Glavni imam ef. Ishak Alešević dao je poglede iz dugogodišnjeg svog iskustva ustvrdivši da je neophodno realno sagledati širu vanjsku društvenu sredinu, džemat kao prisustvo aktuelnih i potencijalnih džematlija i njihovo stanje, te imam pred kojim su velika očekivanja i zadaci, a on je ustvari neadekvatno potpomognut i nezbrinut u svome radu po čemu je vidno uskraćen. Ef. Ibrahim Bašić, koji je prošle godine iz džemata Hamm otišao u penziju, ali ne i u mirovinu jer aktivno sudjeluje i pomaže u radu Zajednice sa ponosom ističe svoj rad u svojstvu imama tražeći da ovo troje uvijek imamo ispred sebe: džemat, imam, i dijaspora kao specifičan prostor djelovanja.

Potom je ponovno otvoren blok za postavljanje pitanja, iznošenje konstatacija, za prijedloge i pokretanje inicijativa. Nešto od iznesenog iz diskusija naših imama i iz odgovora naših referenata: Dijaspora kao vanredno stanje jednoga naroda zahtijeva još čvršću vezanost uz mektebe i mesdžide nego li u matici. Ukazuje se potreba za mektebima za: omladinu, majke i očeve. Neophodnost roditeljskih savjeta u mektebima. Imamu su potrebni roditelji voljni pomoći u nastavi, a kod priprema za rad u mektebu i stručne osobe i njihovi savjeti jer svaki uspješan imam nije i jednako toliko i uspješan mualim. Vjeronaučni udžbenici moraju biti: jasnim jezikom pisani i kratki po sadržaju. Mualimi moraju računati sa činjenicom da je za razliku od obavezne škole mekteb baziran na dobrovoljnosti. Osim ovoga živimo u sredini u kojoj se djetetu od rana usađuje osjećaj njegove jake ličnosti. Uz ovo djeca su opterećena nizom drugih izvanškolskih aktivnosti privlačnog sadržaja. Ali, imam također mora znati i ovo da su snage imama i njegov autoritet sadržani kroz: mihrab, mimber i mekteb, i to on mora znati koliko cijeniti toliko dobro i koristiti u pravcu prenošenja vrijednosti. Ne očekivati rezultate odmah. Oni se iščekuju postepeno korz dug i uporan rad. Ukazala se jasno izražena i potreba za obrazovanjem vlastitog imamskog kadra pri FIN-u za što postoji opravdanost u brojnoj i veoma zainteresiranoj dijaspori, potrebi očuvanja vlastite pozitivne tradicije hanefijske škole i maturidijskog pravca, ali i kroz konkretne napore država useljenja u kojima se osnivaju studiji islamistike u cilju profiliranja imamskog kadra.

Drugi dan Seminara bio je u znaku kraćeg sastanka Muftije i glavnih imama sa Rukovodiocem vjersko-prosvjetne komisije g. Karićem kojem su uz uručene zahvale za vidno poboljšan rad Komisije Rijaseta upućene i kritike kao najodgovornijem da se konstantno minimaliziraju naši napori i naš rad počev od Sabora, Muftije i glavnih imama, Mešihata, imama i džemata. Konkretno, na predstojeći sastanak muftija i glavnih imama neće ići delegacija IZBNJ zbog poziva upućenom samo Muftiji a izostali su pozivi i za glavne imame!

Prije ispraćaja gostiju uručena je zahvalnica za velike doprinose IZ Njemačke prof. Mustafi Spahiću nedavno penzionisanom profesoru GH Medrese koji  se zahvalio i vidno uzbuđen rekao: "Izgleda da čovjek mora biti daleko da bi bio primjećen!" Inače, Muftija ef. Fetić koji je pozvao imame i goste na Seminar nije zaobišao prethodnog prvog muftiju ef. Mustafu Klanco, imame logoraše, imame sa dugogodišnjim stažom i zapaženim rezultatima u radu, kao i prvog penzionisanog imama u IZ Njemačke Ibrahim ef. Bašića kojima je uručio zahvalnice i priznanja IZBNJ što je imalo veoma pozitivan odjek kod prisutnih.

Zatim je uslijedila plodna diskusija u kojoj su dominirala pitanja statusa imama, uloge dekreta o postavljenju, nužnosti zajedničkog zastupanja interesa imama, jačanja uloge Udruženja ilmije, izraditi i primjeniti ga našim potrebama pravilnik o radu imama kao i potrebe organiziranja savjetovanja o preustroju IZ u Njemačkoj kako bi bila efikasnija, mobilnija i kvalitetnija u radu, te otvorenija u pristupu integracijama u njemačko društvo.

Kako je drugi dan Seminara iznio na površinu više važnih pitanja oko kojih se izgradilo suglasje svih prisutnih prišlo se izboru komisije za zaključke koje vam ovdje prezentiramo:

- I na dalje podržavamo održavanje stručnih seminara za imame, hatibe i muallime uz učešće eminentnih stručnjaka iz IZ u Bosni i Hercegovini.

- Od organa Mešihata / Muftijstava IZBNJ traži se veći  angažman na poboljšanju uvjeta i sadržaja u Mektebima.

- Očekujemo od Mešihata / Muftijstva i nižih organa IZBNJ, a nakon odlaska prvih imama u penziju, da se poboljša status imama u normativnim aktima, kao i materijalni status imama, i da se ugovori usklade sa njemačkim zakonom o radu.

- Ne osnovu iznesenih diskusija na Seminaru, imami predlažu Mešihatu / Muftijstvu IZBNJ da u ovoj godini organizira savjetovanje o reorganizaciji  IZBNJ shodno potrebama i procesima institucionaliziranja islama u Njemačkoj kao i preustroju IZ u BiH.

- Imami traže da Okružni odbor Udruženja ilmijje za Njemačku i zemlje BENELUX-a nastavi proces etabliranja UI unutar IZB u Njemačkoj.

- Predlažemo Rijasetu IZ u BiH da preispita otvoreno pitanje članstva u IZ-ci o plaćanju članarine dva puta unutar jedinstvene Zajednice u Bošnjaka.

- Imami se zahvaljuju Savjetu Muftije i muftiji Paši ef. Fetić na dobroj organizaciji seminara.

Ishak Alešević

  • 0101