A+ A A-

Susreti Bošnjaka, Skupština i posjeta muftije Hasan ef. Makića Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj

Zadnji vikend u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj je bio prožet bogatim i različitim programima, koji su imali za cilj okupljanje djece, omladine i starijih kroz vjerske, edukativne i kulturne aktivnosti. Ovaj vikend je bio također obogaćen i posjetom uvaženog muftije bihaćkog Hasan-ef. Makića.

Naime, sve je počelo sa džuma-namazom u Oslu, koju je hatibio i predvodio muftija bihaćki. Nakon džume je muftija Hasan-ef. posjetio drugi veći džemat u Norveškoj, Sarpsborg, gdje je prisustvovao mevludu, pa se i ovdje obratio našem narodu prigodnim predavanjem. U svojim obraćanjima je muftija ukazao na aktuelne izazove, s kojima se suočavaju Bošnjaci, pa je pozvao na budnost, ozbiljnost i odgovornost, a sve u cilju očuvanja vjere, jedinstva i dostojanstva Bošnjaka.

U subotu su, po programu za ovaj vikend, bili susreti Bošnjaka iz cijele Norveške u jednom gradiću nedaleko od Osla, Lillestrøm. Mnogi Bošnjaci iz svih krajeva su odlučili da dođu na ove susrete svako za sebe tražeći odgovarajući sadržaj od dječijeg i omladinskog turnira preko kulturnih aktivnosti, odnosno folklora u izvedbi djevojaka iz dalekog i grada na obali Atlantika, Haugesund do druženja i roštilja. Posebnu pažnju i pohvalu zaslužuju Bošnjaci iz spomenutog grada, džemata Haugesund, jer su došli u najvećem broju i najveći put prevalili, oko 500 km autobusom. Na ovim susretima su bili prisutni muftija bihaćki Hasan-ef. Makić i ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Emir Poljo.

U nedjelju je održana redovna skupština Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj u novokupljenom, upravo renoviranom i prelijepom objektu Islamske zajednice, tj. džemata Vestfold u Sandefjordu. Skupštini je prisustvovala većina delegata iz svih bližih i dalekih krajeva Norveške. Delegati skupštine su na dnevnom redu imali usvajanje Godišnjeg izvještaja o aktivnostima u 2013. godini, izvještaja o radu Glavnog odbora za 2013. godinu, završnog računa za 2013. godinu i budžeta za 2014. godinu. Nakon konstruktivnih diskusija delegata sve tačke dnevnog reda su usvojene. Na Skupštini je također bilo riječi o izazovima i aktuelnostima u Islamskoj zajednici, kao i procesu izmjena i dopuna Statuta Islamske zajednice o čemu je delegate upoznao Zekerijah-ef. Jašarević, jedan od članova Komisije za izmjene i dopune Statuta. Obzirom da je ovaj posao uzeo vremena i da je došlo do više izmjena i dopuna u Statutu, a skoro je posao priveden kraju, skupštinski delegati su prihvatili prijedlog glavnog imama Senaid-ef. Kobilice da se održi vanredna skupština krajem septembra ove godine, kada bi glavne tačke dnevnog reda bile usvajanje Statuta i raspisivanje izbora u Islamskoj zajednici.

Na samom kraju, delegatima se obratio bihaćki muftija Hasan-ef. Makić ukazujući na značaj ovoga tijela i emaneta, kojeg su na sebe preuzeli delegati. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, muftija Hasan-ef. je podijelio sa prisutnim delegatima neka iskustva, koja mogu biti od koristi u radu organa Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj.

BH Glasnik

  • 0101