A+ A A-

U Konjicu obilježen 7. maj – Dan džamija

Povodom 7.maja – Dana džamija, dopunjen je i javnosti prikazan dokumentarni film KONJIČKE DŽAMIJE autora Esada Bajića u kojem je prikazan historijat džamija na području Medžlisa IZ-e Konjic. Film sadrži informacije o svim džamijama na području ovog Medžlisa, njihovim vakifima i drugim bitnim informacijama vezanim za ovu tematiku.


Kratak pregled gradnje džamija na prostoru Konjičkog kraja

Medžlis IZ-e Konjic obuhvata područje opštine Konjic koja prostorno predstavlja jednu od najvećih općina u BiH, zahvata više od 1100 km2. Trenutno se na prostoru Medžlisa IZ-e Konjic nalaze 44 džamije, 30 mesdžida, 24 imamska stana, 43 gasulhane i niz drugih vakufskih objekata a privode se kraju i radovi na novoj gradskoj džamiji u Konjicu koja će biti prva izgrađena džamija u gradu Konjicu nakon skoro 450 godina i 45-ta džamija na području Medžlisa IZ-e Konjic.

Prve džamije na području Konjica sagrađene su sredinom 16. stoljeća (Repovačka 1565., Čaršijska 1574.)

Kako se navodi u Salnami vilajeta Bosna iz 1870 godine jednom od posljednjih pisanih izvora iz osmanske vladavine ovim krajevima u Konjicu je do tada bilo 17 sagrađenih džamija. U toku Austrougarske vladavine na području Konjica izgrađeno je 5 džamija.

Prema izvorima iz 1930. godine na prostoru opštine Konjic bilo je 23 džamije, 6 u dobrom, 14 u poluruševnom i 3 u ruševnom stanju. Od njih je 8 imalo kamenu munaru, 10 drvenu a 5 ih je bilo bez munare.

Do agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine na području Medžlisa Konjic sagrađeno je još 7 džamija. U toku agresije na BiH veliki broj džamija je oštećen a tri potpuno srušene (Džamije u Hotovlju, Glavatičevu i Studenčici). Srušene džamije su nakon rata ponovo sagrađene, štete na drugim džamijama sanirane a izgrađeno je i 15 novih džamija ( Ljuta, Spiljani, Džajići, Bijela, Brđani, Zukići, Dubočani, Čelebići, Ribići, Treboje, Parsovići, Gradac, Buturović Polje, Gornje Polje, Homolje). Pored izgradnje novih džamija na nekim postojećim izvršena je potpuna rekonstrukcija (Bjelimići, Šunji, Džanići, Idbar a na mjestu stare džamije u Parsovićima izgrađena je nova džamija)

U toku su aktivnosti na rekonstrukciji džamija u Glavičinama i Grabovcima a vrše se aktivnosti i na završetku radova na proširivanju džamije u Orahovici te gradnji dvije nove džamije u naselju Ovčari (na mjestu sadašnjeg mesdžida) i u naselju Donje Selo gdje trenutno ne postoji vjerski objekat.