A+ A A-

U Mostaru održano Književno večer s Enesom Karićem

U okviru Manifestacija Dani mevluda i zikra u ponedjeljak, 05. maja 2014. godine, je upriličeno književno večer s akademikom Enesom Karićem. O romanima „ Pjesme divljih ptica“, „Jevrejsko groblje“ i „Slučajno čovjek“ i o književnim esejima „Minhenska godina“, pored Karića, govorio je i prof .dr. Hilmo Neimarlija. „Književni opus Enesa Karića je svojevrstan događaj u bosansko-hercegovačkoj književnosti jer je riječ o autoru koji se uvjerljivo ostvario u znanstvenom i teološkom diskursu“, rekao je prof. Neimarlija. Naglasio je kako su Karićevi roman,i romani koji govore o velikima temama s kojima se susreće bosansko-hercegovački čovjek. „To su romani koji govore o našem vremenu, našim sudbinama, povijesnim iskušenjima i sudbinama“, kazao je.

knjiz-vec-most-05-2014-1

I akademik  Karić je  potvrdio kako mu je cilj bio ispričati ukupnu muslimansku dramu, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u cijelom svijetu gdje su i sami muslimani u stalnom međusobnom konfliktu, bez obzira da li su pod utjecajem svjetskih velesila.  „Muslimani su se opkolili oko efemernih stvari u vjeri. Ljudi se glože oko potpuno nevažnih sitnica i stoga sam htio da na jedan književni način progovorim ljudima koji nisu skloni uobičajenim naučnim kružocima i koji nisu bliski općim teološkim temama o svemu tome“, naglasio je Karić.

Podsjetio je kako su najpoznatiji islamskim učenjacima poput Gazalija i Ibn Sina pisali književna djela u svom vremenu i o temama koje su ih zaokupljale.

Mostar je često motiv Karićevog književnog stvaralaštva. U sve četiri knjige Karić donosi slike Mostara, onakvog kakvog ga on pamti i kakvog ga je on vidio.

Akademik Karić je autor brojnih stručnih knjiga i prevodilac, također, brojnih knjiga iz raznih oblasti islamistike.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)