A+ A A-

Slovenački imami u posjeti džematu Nur u Linzu

 

U srijedu, 23. aprila 2014. godine, imami iz Slovenije boravili su u službenoj posjeti kod imama Rasima ef. Zahirovića koji radi i djeluje u džematu Nur u Linzu.

Imame je predvodio sekretar Nevzet Porić, a u grupi imama bili su Senad ef. Karišik (Ljubljana), Munzir ef. Čelenka (Jesenice), Ramo ef. Muzaferović (Kranj), Nazif ef. Topuz (Celje), Nijaz ef. Salkić (Tržič), Ifet ef. Suljić (Škofja Loka), Fahrudin ef. Smajić (Postojna), Šaban ef. Kazimoski (Sežana), Redžep ef. Hodžić (Izola), Amir ef. Hasanović (Ajdovščina), Samir ef. Jusić (Kočevje), Mustafa ef. Gavranović (Trbovlje) i Adnan ef. Merdanović (Novo mesto).

slo-im-pos-lin-04-2014-1

Povodom obilježavanja 20. godišnjice džemata Nur-Linz u februaru 2014. godine, kada je muftija dr. Nedžad Grabus boravio u Linzu, predložio je imamu Rasimu ef. Zahiroviću, zbog njegove organiziranosti i sistematičnog rada, da primi imame iz Slovenije i upozna ih sa aktivnostima koje kao imam organizira u džematu.

U početku susreta sekretar IZ u Sloveniji Nevzet Porić zahvalio se Rasim efendiji Zahiroviću za izdvojeno vrijeme i spremnost da ugosti imame iz Slovenije. Prenio je selame muftije dr. Nedžada Grabusa te se i u njegovo ime zahvalio imamu Zahiroviću što je prihvatio njegov prijedlog i realizirao ovaj projekat. Pored ostalog kazao je da se radi o jednom veoma organiziranom imamu koji sistematično obavlja svoj posao, pogotovu kada je riječ o vjerskoj pouci. Rasim efendija je jedan od rijetkih imama u Austriji koji se odrekao angažmana u školama zbog obaveza u džemata. On smatra da nije u stanju kvalitetno obavljati imamski posao u džematu ukoliko bi bio angažiran na vjeronauci u školama.

U nastavku je šezdesetogišnji Rasim efendija govorio o historijatu džemata Nur u Linzu koji je osnovan 1992. godine, o projektu izgradnje džamije, savladavanju prepreka na tom putu i planovima za otvorenje koje je planirano za 22.6.2014. godine.

Zatim je govorio o sebi kao imamu, svojim kretanjima u karieri i ostvarenim projektima u životu. Njegov moto je da ukoliko se čovjek želi kvalitetno baviti nekim poslom, onda se mora posvetiti tom poslu bez dodatnih angažmana na drugim poslovima. S obzirom da je radio dobar dio života u privredi, osjetio je u jednom momentu da je vrijeme da primjeni savjet svoga profesora hfz. Kamila Silajdžića - da je na znanje koje je stekao potrebno dati zekat. Prilikom dolaska u Austriju 2002. godine, počeo je realizirati taj korisni savjet. Osjeća da je džamija koja se upravo završava u Linzu pečat njegove imamske karijere.

Što se tiče aktivnosti i strukture džemata kazao je da je zatekao u džematu 365 članova koji danas broji 846 članova. U gradu Linzu živi pet hiljada Bošnjaka, oko 40 posto je džematija iz srednje Bosne, 40 posto iz Bosanske Krajine i 20 posto iz istočne Bosne. U džematuNur u Linzu postoje različite sekcije, tj., aktivi džemata: aktiv mektebske djece (tinejdžeri), aktiv omladine, aktiv žena, aktiv penzionera, aktiv za sport, roditeljski savjet, krug intelektulaca i poslovnih ljudi.

To znači da je potrebno dijete zadržati kroz mekteb, zatim kroz omladinske aktivnosti i druge sekcije. Veoma su važne aktivnosti žena u džematu. Džematlije koje su u penziji, uvijek su dobrodošli u džematu, jer su pri ruci i mogu pomoći različite aktivnosti. U sportskim aktivnostima sudjeluje veliki broj džematlija i omladine. Roditelji koji su u roditeljskom savjetu pomažu imamu prilikom organizacije izleta za mektebsku djecu. Džemat ima dva izleta u toku godine. To je 48 sati života islama u prirodi. Tu se odvijaju različite aktivnosti, drže se predavanja, obavlja se bešvakat u džematu, sportske aktivnosti itd.

Nakon prezentacije aktivnosti imama Zahirovića usljedio je zanimljiv razgovor za imamima koji su postavljali različita pitanja i izmjenjivali međusobna iskustva.

U četvrtak, 24. aprila imami su obišli Islamski kulturni centar u Beču. Primio ih je direktor Centra dr. Hashim A. Mahrougi koji ih je upoznao sa radom Centra i aktivnostima koje se u njemu odvijaju.

Imami su prilikom završetka službene posjete izrazili svoje zadvoljstvo što su imali priliku upoznati se drugačijim iskustvom imamskog rada te su uputili riječi zahvalnosti idejnom pokretaču i organizatoru putovanja za odlično pripremljenu i realiziranu edukativnu ekskurziju.

(www.islamska-zajednica.si)