A+ A A-

Mostar: Interaktivna predavanja za predbračno savjetovanje

Medžlis IZ Mostar i Kulturno-edukativni centar za ženu „Sehara“ su 21. aprila 2014. godine u Kulturnom centru „Kralj Fahd“ organizovali interaktivna predavanja za predbračno savjetovanje, koje će sprovesti u narednom periodu.

pred-sav-most-04-2014-1

Prvo predavanje održala je prof. hfz. Lejla Boškailo-Obradović, a govorila je na temu „Razumijevanje braka“. U svom kazivanju, istakla je značaj braka u islamu i njegovo poimanje među supružnicima, te samo razumijevanje braka.

Ponudila je rješenja konfliktinih bračnih situacija, koje su česte, a u kojima partneri od osobina koje posjeduju i htjenja da oni jesu u pravu, ne vide u prvi mah i samo rješenje, te govorila o razlikama u poimanju braka od strane žene i muškarca.

Kroz Poslanikov sunnet približila je bračni život i zajednicu prisutnim na pomenutom predavanju, te ih zanimljivim primjerima podstakla da razmisle i rade na „osvježenju“ braka kroz određene sitnice, koje supružnici mogu jedno drugom pružiti, a koje će brak učiniti zanimljivijim.

Drugo predavanje na temu „Izbor partnera i formiranje porodice“ održala je Edna Haznadarević, porodični savjetnik sistemske porodične psihoterapije. U svom obraćanju, osvrnula se na segmente koji utječu na sami izbor partnera, te šta je to važno znati pri formiranju porodice, ukazujući na nasljedne, razvojne, transgeneracijske, socio-ekonomske i kulturne utjecaje pri izboru partnera i formiranju porodice.

Stoga, pozivamo sve zainteresovane da dođu na drugi susret savjetovanja, koji će voditi Edna Haznadarević, a koji će se održati 24. aprila 2014. godine, sa početkom u 17 h. Dobro nam došli!

(www.miz-mostar.com)