A+ A A-

Izgradnja Gazi Husrev-begove biblioteke kroz fotografije

Nova zgrada Gazi Husrev-begove biblioteke svečano je otvorena 15. januara 2014. godine na svečanosti kojoj su prisustvovali reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, ministar vakufa Katara Gajs bin Mubarek el-Kuvari te brojni visoki državni, kulturni i vjerski predstavnici iz Bosne i Hercegovine i regiona. Time je ostvaren dugo sanjani san o adekvatnom smještaju Gazi Husrev-begove biblioteke. Od tog sna do jave pređen je dug put.

Konkretnije aktivnosti su počele devedestih godina prošlog vijeka. Naime, 9. maja 1997. godine održana je svečanost kojom se željelo obilježiti početak projekta za izgradnju zgrade Biblioteke kojoj je prisustvovao i predsjednik Alija Izetbegović. Međutim, da bi se krenulo s radovima novca nije bilo. U junu 2003. godine je zvanično položen kamen temeljac nakon što je Emir Katara, Hamed bin Halifa Al Thani, obznanio da će donirati sredstva za izgradnju Biblioteke.
Prva faza gradnje je okončana 26. juna 2005. godine, odnosno betonski radovi, dok su druga i treća faza koje su podrazumijevale zanatske radove i opremanje trajale sve do sredine 2013. godine.

Naredna foto-reportaža prati tok izgradnje Gazi Husrev-begove biblioteke.

Foto: Ahmed Mehmedović

  • 0101