A+ A A-

Svečano otvorena manifestacija „Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ja Resulallah“

Učenjem odlomaka iz Časnog Kur'ana koje je proučio hfz. Omer ef. Zulić, u petak 03. januara 2014. godine poslije jacije-namaza,  otpočela je ceremonija Svečanog otvaranja tradicionalne manifestacije MIZ Sarajevo  „Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ja Resulallah“. Već nekoliko godina početkom nove godine, plato Baščaršije, grad Sarajevo i njegovi građani, ali i brojni turisti kojih je sve više u ovim danima, imaju čast prisustvovati nesvakidašnjem načinu iskazivanja počasti Poslaniku a.s. i mjesecu njegovog rođenja  -  rebiu-l-evvelu!

man-sel-ja-res-sar-01-2014-1

Naime, devetu godinu zaredom MIZ Sarajevo priprema i realizuje manifestaciju koja je rezultat truda i rada najvećeg medžlisa u BiH, koji na ovaj način želi približiti Poslanika Muhammeda a.s. svima, kako na tradicionalni, tako i na savremeniji način putem raznih sadržaja koje MIZ Sarajevo nudi i ove godine. Posebno je bilo zadovoljstvo vidjeti veliki broj građana koji su se po lijepom vremenu iskupili na platou ispred Baščaršijske džamije, kako bi dali podršku ovoj manifestaciji, kao i ranijih godina. To je jedan od razloga zašto „Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ja Resulallah“ zadovoljavaju  standarde kvalitetnog vjersko-kulturnog sadržaja. MIZ Sarajevo tako i ove godine nudi programske sadržaje koji imaju za cilj pokazati, kako to potvrđuje Časni Kur'an „…da mi u Allahovom Poslaniku imamo divan uzor…!“

Manifestaciju je svečano proglasio otvorenom glavni  imam  MIZ Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović, koji je u svom obraćanju između ostalog istakao da  „…svako ko želi radosno da dočeka Allahovu riječ, da se susretne sa Allahovim Poslanikom a.s., treba da očisti svoje srce i treba prije svega poraditi na sebi, da bi mogli uspinjati se u svojoj vjeri, prema nebeskim visinama Allahu dž.š. i Njegovom Poslaniku!“ Glavni imam je izrazio nadu da će građani Sarajeva i dalje pratiti sadržaje Manifestacije i da će svi zajedno učiti o Poslaniku i od Poslanika, te tako biti bolji u svojoj vjeri i više voljeti Poslanika i čuvati svoje vrijednosti, koje su nam u amanet ostavili naši djedovi, pradjedovi i naša ulema sa ovih prostora.  

Prisutni su, kako su već navikli, imali priliku uživati u izvedbama Hora MIZ Sarajevo, koji je učenjem ilahija, tekbira i salavata  uljepšao ovo otvaranje i koji će svojim izvedbama uljepšavati i upotpunjavati sve ovogodišnje programe. Neizostavni dio ceremonije Svečanog otvaranja bila je i podjela kolača i šerbeta prisutnima, zašto treba zahvaliti sarajevskim poslastičarima.

Ovogodišnja manifestacija traje sve do 31. januara, i u tom periodu, u mjesecu rođenja Allahovog Poslanika, Organizacioni odbor manifestacije će nastojati  kroz različite sadržaje ukazati da je Muhammed a.s. savršeni uzor u svim aspektima života.

  • 0101

(www.medzlis-sa.ba)