A+ A A-

Promocija filma ''Imami šehidi'' u Kozarcu

U organizaciji Medžlisa IZ Kozarac, a u saradnji sa rukovodiocima udruženja Ilmijje u BiH,  u petak, 27. 12. 2013. godine, održana je promocija i projekcija dokumentarnog filma ''Imami šehidi''. Promocija je upriličena u sali mjesne zajednice uz prisustvo većeg broja džematlija. Pored članova porodice kozaračkog imama šehida, Hamid ef. Softića, preživjelih kolega imama, program su svojim prisustvom uveličali i predsjednik udruženja Ilmijje za BiH, Mensur ef. Pašalić, te predsjednik Skupštine Ilmijje za BiH, Vehid ef. Arnaut.

prom-fil-ims-seh-koz-12-2013-1

Na samom početku programa, Said ef. Toromanović, predsjednik udruženja Ilmijje Kozarac, je proučio ašere, a zatim je glavni imam MIZ-e Kozarac uputio selame prisutnima i zahvalio se rukovodstvu udruženja Ilmijje  kako na prisustvu tako i na realizaciji ovog cijenjenog projekta u kojem je značajna uloga data i mučeničkoj smrti kozaračkog imama Hamid ef. Softića. Skupu se veoma nadahnuto obratio i predsjednik Ilmije za BiH, Mensur ef. Pašalić, koji je govoreći o udruženju i njegovim članovima, koji su kroz sva vremena ostajali vjerni svojoj vjeri, narodu i domovini, naglasio svrhu novih projekata sa kojima se bavi Udruženje od kojih je i promovirani dokumentarni film. Po projekciji filma, koji zbog svog sadržaja nikoga od prisutnih nije ostavio ravnodušnim i koji je izazvao mnoge suze u očima, proučeni su tekbiri i dova od strane Vehid ef. Arnauta.

Posjeta najstarijem imamu u BiH

Po završetku programa predsjednik udruženja Ilmijje BiH i predsjednik Skupštine Ilmijje za BiH zajedno sa glavnim imamom i predsjednikom udruženja Ilmijje Kozarac posjetili su najstarijeg imama u BiH i ujedno jedinog živog sudionika Obnoviteljske skupštine udruženja Ilmijje iz 1952. godine, Teufik ef. Hadžića.

Zijaret je upriličen iz više razloga, a jedan od njih je i pismo čestitke koje je Teufik ef. uputio Udruženju povodom stogodišnjice rada i djelovanja. U porodičnom kućnom ambijentu Mensur ef. Pašalić je u ime Udruženja Ilmijje BiH uručio Monografiju IZ-e Teufik ef. sa lijepim željama i dovama na usnama. Posjeta je doprinijela upoznavanju rukovodioca Udruženja sa već historijskim činjenicama koje su još uvijek svježe sačuvane u memoriji devedesettrogodišnjeg Teufik ef..

Amir Mahić

  • 0101