A+ A A-

U Sarajevu održana tradicionalna Manifestacija „Znanjem u budućnost“

Tradicionalna Manifestacija „Znanjem u budućnost“, koja promovira talentirane učenike iz Federacije BiH, osvajače nagrada na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima u znanju, održana je danas, 18.11.2013. godine u Sarajevu, u Domu mladih Centra „Skenderija“, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

vps-vjer-dip-sar-11-2013

Diplome i jednokratne novčane nagrade ove godine je primilo 90 učenika (39 učenika osnovnih škola i 51 srednjoškolac), dobitnika jedne od prve tri nagrade na takmičenjima iz matematike, fizike, informatike, biologije, njemačkog i engleskog jezika, muzičke i tehničke kulture te vjeronauke. Pojedinačne novčane nagrade, u ovisnosti od nivoa takmičenja i plasmana, kreću se od 200,00 do 2.500,00 KM.

Među nagrađenim su i učenici koji su na međunarodnim takmičenjima osvojili ukupno sedam medalja, i to: po jednu srebrenu na Balkanskoj te Mediteranskoj matematičkoj olimpijadi, dvije bronzane na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi, te po jednu bronzanu medalju na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi, Internacionalnoj matematičkoj i Internacionalnoj olimpijadi iz fizike.

Vrijedno je istaći uspjeh učenika Adnana Ibrića, uspješnog matematičara iz Gimnazije Lukavac, koji je osvojio prvo mjesto na Federalnom i Državnom takmičenju, te tri medalje na međunarodnim takmičenjima (bronzana na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi, srebrena na Balkanskoj i srebrena na Mediteranskoj matematičkoj olimpijadi). Pored toga, tri učenika su nagrađeni za takmičenja iz dva predmeta, i to: Abdulah Jašarević, Tursko-bosanski Sarajevo koledž, za takmičenja iz fizike i matematike, te Azra Balić, iz fizike i informatike, i Tarik Čorbo, iz fizike i engleskog jezika, oboje iz OŠ „Nafija Sarajlić“ Sarajevo.

Također, za predan i ustrajan rad sa učenicima dodijeljena su i priznanja zahvale njihovim nastavnicima i profesorima (36 nastavnika i 38 profesora), kao i školama iz kojih dolaze nagrađeni učenici i nastavnici (30 osnovnih i 25 srednjih škola), za stvaranje kvalitetnih uslova u sticanju znanja i obrazovanja mladih u Federaciji BiH.

Manifestacija „Znanjem u budućnost“, koju šestu godinu zaredom organizira Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, pokazala je i ovog puta da se možemo pohvaliti sa talentiranim, vrijednim i uspješnim mladim ljudima. Ovi nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Federacije BiH učestvovali su na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, i svi zajedno zaslužuju iskrene čestitke za postignuti uspjeh i prepoznatljive rezultate u znanju. Svojim izvrsnim uspjesima postigli su jako puno ne samo za sebe, svoje roditelje, škole i mentore, nego su i prenijeli glas o Bosni i Hercegovini i pokazali da ima mlade ljude i obrazovni sistem koji se može mjeriti sa odgojno-obrazovnim sistemima u svijetu.

Inače, ovim i sličnim projektima Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke želi afirmisati mlade i talentirane ljude koji svojim predanim radom i zalaganjem daju i ogroman doprinos promociji bosansko-hercegovačkog znanja u cijelom svijetu.

(www.fmon.gov.ba)