A+ A A-

Muftija Hasanović na otkrivanju spomen-obilježja Bošnjacima braniteljima domovinskog rata u Splitu

U subotu 16.11.2013. godine na poziv Udruge Bošnjaka branitelja domovinskog rata muftija dr. Aziz ef. Hasanović u pratnji rukovoditelja Centra za certificiranje halal kvalitete g. Aldina Dugonjića boravio je u Splitu.

mu-has-spom-ob-spl-11-2013-1

Povod odlaska i boravka u Splitu jeste otkrivanje spomen ploče poginulim Bošnjacima-muslimanima u Domovinskom ratu na splitskom groblju Lovrinac i svečana akademija upriličena tim povodom.

Ovom činu nazočili su branitelji Bošnjaci Domovinskog rata njihovi suborci i prijatelji te predstavnici gradskih, županijskih i državnih vlasti kao i mnogobrojne braniteljske udruge.

Nakon otkrivanja spomen ploče muftija je proučio dovu te se prigodnim riječima obratio prisutnim ističući značaj žrtve i citirajući Kur‛anski ajet: „ Ne recite za njih da su mrtvi,ne, oni su živi ali vi to ne osjećate“.

Istako je značaj podizanja ovakvih spomenika koja su trajno sjećanje na one koje su svoje živote dali ali isto tako i trajna obaveza živih da izgrađuju društvo po mjeri svih njezinih građana bez obzira na rasu, boju, podrijetlo, spol i nacionalnu odrednicu.

Domovina je domovina svih i ona u Islamu ima prioritet istakao je muftija Hasanović.

Na svečanoj akademiji koja je održana u kongresno-ugostiteljskom centru „Poljud“ muftija se obratio prisutnim ističući značaj današnjeg dana za Islamsku zajednicu u Hrvatskoj, za njezinu budućnost s novim povijesnim elementima, a to su statistički pokazatelji sudjelovanja 25.000 muslimana u ratu od čega je 1180 položilo svoje živote za domovinu.

To je činjenica koja ne može biti dovedena u pitanje nikakvim izjavama, natpisima, prozivkama kako su muslimani ovdje stranci. Muslimani u Republici Hrvatskoj oduvijek su bili integrativni i konstruktivni čimebnik ovoga društva, a u svakoj prigodi davali su svoj maksimalni dopinos u razvijanju kulturnih, vjerskih, znanstvenih, gospodarskih pa i domovinskih vrijednosti. Nijekati ovu činjenicu mogu samo oni koji ne poznaju prilike u Republici Hrvatskoj ili su zlonamjerni prema njoj.

Čestitajući Udruzi Bošnjaka branitelja Domovinskog rata na ovom hvalevrijednom projektu podržao je nastojanja da se u svim gradovima gdje su poginuli muslimani podigne ovakav ili sličan spomenik.

Prigodu boravka u Splitu muftija je iskoristio da se sastane sa glavni imamom Vahid ef. Hadžićem i članovima Izvršnog odbora kao i velikim brojem vjernika splitskog Medžlisa.

(www.islamska-zajednica.hr)