A+ A A-

Reisu-l-ulema u zvaničnoj posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj

reis-kavazovic-4Wiesbaden, 18. novembra 2013. - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazović, doputovat će u četvrtak, 21. novembra 2013. godine, u zvaničnu posjetu Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ). U petodnevnoj radnoj posjeti Reisu-l-ulema Kavazović predvodit će delegaciju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u čijem sastavu su dr. Amir Karić, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta, te Mirsad ef. Kalajdžić, rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu Rijaseta IZ u BiH.

Cilj posjete je sagledavanje što kvalitetnije integracija IZBNJ unutar njemačkog društva, paralelno s čuvanjem i jačanjem adekvatnih modela povezanosti s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini. Samo na takav način Zajednica može biti na ponos i od koristi domovini, ali i  njemačkom društvu i Bošnjacima u Njemačkoj.

Kao Zajednica u dijaspori sa najdužom tradicijom, IZBNJ predstavlja snagu koja okuplja na desetine hiljada muslimana organiziranih u 75 džemata u ovoj državi koja je od posebnog geopolitičkog značaja. Dosadašnji vid organizacije IZBNJ, koja je u proteklom periodu bila jedan od najvažnijih stubova očuvanja vjere islama, opstojnosti i jedinstva Bošnjaka na ovim prostorima, ali i sa nemjerljivim doprinosom koji je ova zajednica činila i čini na humanitarnom planu za domovinske zemlje i svugdje gdje je pomoć potrebna, doživjela je svoj vrhunac. Izazovi 21. stoljeća nalažu kvalitetnije načine organiziranja, usmjerene na jačanje IZBNJ u okvirima SR Njemačke, ali i jačanje veze sa matičnom zajednicom.

„Reorganizacija IZBNJ je potrebna kako bi zajednica kao organizacija uspostavila kvalitetnu infrastrukturu i neophodnu funkcionalnost da u budućnosti izraste u pravnom smislu u istinsku vjersku instituciju u Njemačkoj i napusti građansko-pravni okvir. Samo takva organizacija može ravnopravno učestvovati u svim bitnim procesima sistemske integracije islama u njemačko društvo“, riječi su predsjednika IZBNJ Edina Atlagića. Muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić ističe da je „s druge strane, potrebno uspostaviti mehanizme koji će doprinijeti jačanju veze između IZBNJ i matične zajednice, kako bi se postigla veća integracija džemata za ispunjavanje suštinske misije islamske zajednice, posebno u oblasti vjersko-prosvjetnog rada“. Čelnici IZBNJ ističu da je u biti reorganizacija  potrebna kako bi Zajednica bila spremna za buduće izazove i kako bi u budućnosti opstala i razvijala se na ovim prostorima. U tom smislu je, po njihovim riječima, podrška uvaženog reisu-l-uleme Kavazovića i Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini itekako potrebna.

Reisu-l-ulema Kavazović zajedno sa saradnicima u Njemačku će doputovati u četvrtak 21. novembra. U petak poslije džuma namaza u Ulmu predviđen je prijem kod gradonačelnika tog grada. Subota je rezervirana za sastanak sa članovima Mešihata IZBNJ u Wiesbadenu i svečanu sjednicu Sabora IZBNJ u Frankfurtu, kao i susret sa akademskom zajednicom i društveno angažiranim Bošnjacima i Bošnjakinjama. U nedjelju će delegacija IZBiH predvođena Reisu-l-ulemom Kavazovićem prisustvovati obilježavanju jubileja 30 godina postojanja džemata Kamp-Lintfort, a planirana je i posjeta gradilištu novog Islamskog centra Bošnjaka u gradu Witten, dok će se u ponedjeljak 25. novembra održati sastanak sa imamima u Njemačkoj.