A+ A A-

Obilježavanje Dana ašure u Tomislavgradu

Dana 13.11.2013. Medžlis Islamske zajednice Tomislavgrad  zajedno sa glavnim imamom i imamima iz drugih džemata sa područja ovog Medžlisa  bio  je domaćin obilježavanja 10. muharrema 1435 hidžretske godine ili Jevmu-ašure. Kao domaćin ovog mubarek dana odabrana je gradska džamija u Tomislavgradu gdje je održana centralna svečanost obilježavanja Jevmu-ašure gdje je proučen i upriličen određeni program – mevlud i šerif. Da bi svečanost bila još veća kao gosti Medžlisa Islamske zajednice Tomislavgrad su bili i hor Karađoz-begove medrese iz Mostara kao i profesori iste medrese zajedno sa direktorom  Seid ef. Eminovićem  koji su na jedan izuzetan način svojim nastupom dočarali Jevmu-ašuru što se dalo vidjeti na licima džematlija koji su bili prisutni na svečanosti.

10-muh-tomgrad-11-2013-1

Post na Jevmu-ašuru je obaveza muslimana pa tako nakon klanjanja akšam namaza upriličen je iftar svim učesnicima programa. Nakon čega je obavljena jacija namaz što je bio početak obilježavanja Jevmu-ašure. Nakon obavljene jacije namaza prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Edin ef. Kukić sa riječima dobrodošlice i selama ali i najave i zahvale horu Karađoz-begove medrese što su nas počastili i došli da sa nama obilježe ovaj događaj. Edin ef. Kukić je pozvao direktora Karađoz-begove medrese da se obrati prisutnima što je isti i učinio. Seid ef. Eminović se   obratio prisutnima selameći ih i izjavljujući radost što mogu biti ovdje večeras s nama i započeti Novu hidžretsku godinu na jedan duhovan način u cilju postizanja Božije Milosti. Čitav mevludski program je odrađen na jedan vrlo profesionalan način što je našim džematlijama bio jedan veliki doživljaj kao da su baš to čekali. Radost, veselje i ozarenost se dalo vidjeti na njihovim licima. Naravno da je ovaj mevlud bio jedno veliko osvježenje kojeg ćemo se rado sjećati.

Nakon proučenog programa, ašereta i mevludske dove Edina ef. Kukića, prisutnima se obratio Seid ef. Eminović zajedno sa svoja dva profesora koja su iskazala zahvalnost i poslije čega je Seid ef. Eminović pohvalio suradnju Medžlisa Islamske zajednice Tomislavgrad zajedno sa svojim džematlijama na akciji koja je potekla kao inicijativa sa ovog prostora – akcija prikupljanja kurbanskog mesa za Karađoz-begovu medresu – gdje je pohvalio donatore kurbana  i zamolio Gospodara da im budu Kabul njihovi kurbani a kao potvrda zahvale uručene su zahvalnice džematima putem njihovih imama sa čime je i završena čitava svečanost.

Molimo Allaha dž.š. da nagradi direktora Karađoz-begove medrese kao i njihov hor na upriličenom gostovanju i obilježavanju ovog mubarek dana i noći Jevmu-ašure i da im bude na pomoći i dalje u njihovom radu i zalaganju. Amin!

Avdija ef. Ramić

  • IMAG0652IMAG0652