A+ A A-

Mostar: Sa „Srebrenim svijetom“ u Novu hidžretsku godinu

Karađoz-begova medresa i Medžlis Islamske zajednice Mostar Novu 1435. hidžretsku godinu obilježili su svečanim programom u Sali Narodnog pozorišta u Mostaru promocijom knjige kasida Mirsada Puce i koncertom ilahija i kasida horova učenika Karađoz-begove medrese i „Misbah“ , te ansambla „El-Kamer“.

nhg-most-11-2013-1

 

„Srebreni svijet“ je zbirka kasida koje je Mirsad Puce napisao od prestanka rata do sada u povodu značajnih događaja u kalendaru islamske zajednice i u povodu brojnih svečanosti koje je organizirala Karađoz-begova medresa. Knjigu su promovirali profesori Medrese Harun Macić, Aid Tulek i mr. Jasmin Hodžić. 

Radi se o odrazu divanske i alhamijado književnosti Bošnjaka. Pjesme su do sada izvođene u javnosti tako da im nije ni trebala posebna promocija. Doživjele su svojevrsnu valorizaciju. „Visoka književna vrijednost sa tekstom se ne mora ni tražiti. Pucine kaside oslikavaju emancipatrosku funkciju književnosti, traženja ideala, a u njima je ideal ljubav prema Stvoritelju“, kazao je prof. Hodžić.

I prof. Macić je akcentirao nepatvorenu čistinu ideje i prisustvo iskrenosti što simbolizira i srebro kao plemeniti metal. Kaside prati ritmična melodičnost stihova. „ Ovaj knjiga čuva trajnu  duhovnu baštinu čulnim drhtajem i tonom sevdalinke“, ocijenio je prof. Macić.

 Autor knjige „Srebreni svijet“ Mirsad Puce ukazao je na naglašenost patriotizma u kasidama i čuvanja emaneta koje su nam ostavili preci. „Život svakog pojedinca je velika priča, neki stanu u pjesme, a neki ne. To su pjesme koje govore o vremenu i sredinu u kojoj živimo. Samo sam htio da naša mladost ima vesele pjesme koje govore o vjeri i o Bosni“, kazao je Puce. Puce se ne osvrće na eventualne književne kritike jer smatra da niko nema pravo sakriti onaj dar koji mu je Bog dragi podario.