A+ A A-

Svečano dočekana Nova 1435. hidžretska godina u Tuzli

Nova 1435. hidžretska godina na području Medžlisa Tuzla obilježena je ovog puta na nešto drugačiji način. Najmlađim stanovnicima ovog područja je bila posebno draga jer su im ovim povodom uručeni novogodišnji paketići. Naime, više od dvije stotine mališana, polaznika mektebske nastave, noć uoči hidžretske nove godine, u džamiji princa Abdullaha izveli su prigodan program. Roditelji, prijatelji i džematlije su od njih dobili prelijep buket novogodišnjih recitacija, ilahija i mevluda, a zauzvrat su svim upisanim polaznicima mekteba džamije princa Abdullaha obezbijeđene novogodišnje hedije.

nhg-tuz-11-2013-1

Ovom prilikom su se obratili hfz. Edin-ef. Peštalić koji  zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ove aktivnosti a posebno onima koji su pomogli da se obezbjedi 245 novogodišnjih paketića za djecu. U ime Medžlisa Tuzla obratio se hfz. Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa IZ Tuzla, koji je svima prisutnima čestitao Novu hidžretsku godinu te ukazao na važnost hidžre u ondašnjem vremenu ali i važnost hidžre danas iz koje svaki čovjek može i treba uzeti pouku.

Radost ove večeri djeca su nesebično dijelila sa svima koji su bili prisutni na ovoj svečanosti. Nakon programa najmlađih, podjele paketića, na platou ispred džamije uslijedio je sohbet na kojem su se prisutni počastili kahvom i tortom neobične veličine. Torta dimenzija 210x110 cm u obliku zastave Islamske zajednice bila je poklon džematlijki ove džamije svim prisutnima.

Iza jacija-namaza 01. muharrema 1435. godine upriličena je i centralna svečanost povodom Nove hidžretske godine. Svečanost je održana u Gazi Turali-begovoj džamiji u Tuzli. Program ove svečanosti bio je nadahnut važnošću hidžre, ilahijama i dijelovima mevluda koji su izveli članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, Gazi Turali-beg i tuzlanski imami.

Prisutnim vjernicima su se kratko obratili i selame uputili hfz. Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa IZ Tuzla i hfz. Merim-ef. Đulović, imam u Gazi Turali-begovoj džamiji. Potom je prigodan vazi nasihat održao  dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, koji je govorio o značaju hidžre za muslimane. Dr. Seljubac je sa prisutnima podijelio nekoliko nasihata da ih se sjećaju i primjenjuju u današnjem vaktu u kojem mi živimo. Između ostalog je naglasio da muslimani moraju tražiti uvjete koji im omogućavaju da svoj Din žive u njegovoj punini te da jedni drugima moraju pružati svoju bratsku pomoć (ensarije), pri hidžri (muhadžiri) i u drugim okolnostima.

Nakon svečanosti, nasihata, dove sa željom da godina pred nama bude berićetna i blagolovljena svima nama, uslijedilo je druženje u haremu džamije uz kahvu i kolače.

Elmedina Osmić Brzović

  • 0101