A+ A A-

Svečano otvorena Kuvajtska džamija u Matuzićima

 

U subotu 28. septembra 2013. godine, u prisustvu više hiljada vjernika, svečano je otvorena novoizgrađena džamija u džematu Matuzići, Medžlis Islamske zajednice Doboj.

Nakon obraćanja predsjednika građevinskog odbora gosp. Džavida Aličića, načelnice Općine Doboj-Jug g-đe Jasminke Begić, glavnog imama mr. Bajro ef. Džafića, predstavnika Bejtu-zekata Države Kuvajt Abdullaha Hajdara, ambasadora Države Kuvajt NJ.E. dr. Nasser Reden El-Motairija, čija je država donirala sredstva za izgradnju pomenute džamije, prisutnima se obratio muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, koji je u svojoj besjedi, između ostaloga, zahvalio NJ. E. Ambasadoru Motairiju na prisustvu, te zamolio Ambasadora da prenese našu zahvalnost emiru Države Kuvajt i narodu Kuvajta na svemu onome što su učinili za narod Bosne i Hercegovine u proteklom periodu, a posebno na pomoći koju su iskazali prema Islamskoj zajednici.

matuzici-09-20-13-1

Također, muftija zenički pozvao je muslimane da čuvaju jedinstvo, da vode brigu o svom džematu i džamijama, i da se na predstojećem popisu stanovništva u BiH izjasne kao Bošnjaci, jezik – bosanski, vjeroispovijest - islamska.

Nakon muftije zeničkog prisutnima se obratio izaslanik reisu-l-uleme hfz. mr. Senaid ef. Zaimović, direktor Vakufske direkcije. Hfz. Zaimović prenio je prisutnima selame reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića, zahvalio se NJ. E. ambasadoru El-Motairiju na vrijednoj donaciji Države Kuvajt za izgradnju džamije u Matuzićima, te je u svom obraćanju ukazao na važnost predstojećeg popisa stanovništva u BiH.

Svečanost otvorenja džamije u Matuzićima završena je učenjem dove koju je proučio muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

  • 11