A+ A A-

Svečano otvorena džamija u Podlugovima

U nedjelju, 29.9.2013. godine u Podlugovima na svečanosti otvorenja novosagrađene džamije prisustvovalo je više od 10.000 vjernika, predstavnika vjerskog i javnog života BiH i diplomatskog kora. Četiri godine nakon što su položeni temelji, vjernici iz Podlugova dočekali su da vjerske dužnosti obavljaju u džamiji uređenoj, modernoj i dragoj koju od milja zovu Ljepotica.

otv-dzam-podl-09-2013-1

- Ova džamija je lijepa, građena i rukama i parama ovog džemata, ali i prilozima i donacijama, posebno vakifa iz Kuvajta i dobrih ljudi. Bogatiji smo za još jedan džemat koji će poučavati dobru i drugima ga savjetovati. Naša Ljepotica je uspjela povezati vjernike na molitve, neimar sahibije u hajru, vlast u odgovornosti spram sloboda ljudi i nastavit će povezivati sve druge koji vide iskonsku ulogu džamije –Božije kuće na Zemlji koja baštini samo dobro, kazao je imam džemata Podlugovi Asmir Salihović.

Predsjednik Građevinskog odbora Adem Efendić podsjetio je da je temeljac za džamiju u Podlugovima postavljen u junu 2009. godine na placu koji su džematlije sami kupili . Tu aktivnost pomogla je Općina Ilijaš, Medžlis IZ Sarajevo i Rijaset. Zahvaljujući radu i elanu džematlija i njihovog imama Asmira ef. Salihovića, lokalnih privrednika koji nisu štedjeli ni u novcu ni u građevinskom materijalu, te donatorima iz Kuvajta projekat izgradnje džamije je uspješno završen.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić podsjetio je na samu uspostavu džemata u Podlugovima, te da se vjerski život više od deset godina odvijao se u prostorijama društvenog doma.

- Podlugovi se razvijaju brže od svih drugih mjesta u Ilijašu, izgrađene su nove kuće, infrastruktura, ambulanta. Ovdje živi 5700 stanovnika, 26 posto više nego 1991. godine. Mnogo toga se radi i nastavit će se i dalje razvijati, kazao je načelnik Fazlić.

Muftija travnički Nusret Avdibegović naglasio je važnost džemata, obrazovanja, slanja djece u mekteb, čuvanja vjerskog ali i nacionalnog i jezičkog identiteta. Džamija u Podlugovima nosi potpis poznatog arhitekte Mufida Garibije čiji objekti nose poseban čar turske i bosanske arhitekture. Džamija je prostrana, elegantna, bosanskog duha. Posebna krovna konstrukcija u drvetu obojena u zeleno koštala je 40 000 maraka. Džamija ima 450 m2 klanjačkog prostora. U Podlugovima su dom pronašli stanovnici iz svih krajeva BiH i oni vide bogatstvo u toj različitosti i kako reče efendija zajedno iz bosanskog šarenila tkaju u Podlugovima jedan bosanski ćilim.

Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo Ferid ef. Dautović, direktor Vakufske direkcije Senaid Zaimović, gosti vakifi iz Kuvajta. Naglašena je i velika pomoć bivšeg načelnika Općine Ilijaš Nusreta Mašića i brojnih privrednika. Na kraju programa, uručene su vakufname, pokloni, a nakon što je Sejid ef. Strika proučio ašere, proučena je dova te je džamija u Podlugovima svečano otvorena. Vakufname su dodijeljene onima koji su za džamiju dali više od 10 000 KM, a posebno vlasnicima firmi Arhaz, Hodžeks, Fazum gradnja, Citarprodukt, Halilović, a pokloni Općini Ilijaš, Vakufskoj direkciji, donatorima iz Kuvajta.

A.S.

  • 0101