A+ A A-

Dvadeseti put nakon agresije u Mostaru ispraćene hadžije

Dvadeseti put nakon agresije na BiH danas su iz Mostara ispraćene hadžije s područja mostarskog muftijstva. Tim povodom o značaju hadža na džuma namazu govorio je mostarski muftija Seid ef. Smajkić.

irk-dov-most-09-2013-i

 

Muftija je u hutbi kazao kako je hadž, kao peta islamska obaveza u svojoj suštini  muslimanska poruka mira, ne samo za ljude već i mira za biljni i životinjski svijet. „Obredi hadža su najsnažnija poruka jedinstva, koje islam donosi i u drugim vjerskim propisima. Hadž je suština vjere islama i  ovo se putovanje može nazvati i kao hidžra svome Stvoritelju je “, protumačio je muftija. Budući da su hadžski dani ispunjeni dovama i molbama Uzvišenom Stvoritelju on je pojasnio kako dove koje se u hadžskim danima uče obuhvataju svako dobro i ovog i budućeg svijeta.  „Dobro koje želimo postići na ovom svijetu su zdravlje, opskrba, slobodan dom, hairli porodica, a od dobara budućega svijeta najveće dobro je ulazak u džennet“, tumačeći kur'anske ajete kazao je muftija Smajkić u današnjoj hutbi. Muftija Smajkić je na hutbi pročitao i poruku reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića upućenu Bošnjacima u domovini i dijaspori uoči predstojećeg popisa stanovništva u BiH.  Na ovogodišnji hadž s područja Mostarskog muftijstva u sveta mjesta Mekku i Medinu putovat će dvadeset troje hadžija i hadžinica.

Iz Mostara putuju:

1. Marić Bajro,

2. Muruveta Hadžalić, kao bedel za sina Senada,

3. Ibro Hadžajlić,

4. Đulsuma Puzić kao bedel za brata Aliju, 

5. Esad Pobrić,

6. Adem Tipura,

7. Zlatko Vejzović,

8. Selma Vejzović,

9. Ibro ef. Ćatić

10. Sadik Muharemi

11. Mevrija Muharemi

12. iz Nevesinja Omer Pitić,

13. iz Jablanice Huso Imamović,

14. iz Prozora Huso Šćuk,

15. iz Konjica:  Salih ef. Jusufović kao bedel za Jusufa Vehaba,

16. Admira Jusufović,

17. Nazif ef. Imamović,

18. Mersed ef. Šabanović,

19. iz Glamoča: Muhamed ef. Dragolovčanin,

20. iz Duvna: Ruzmir Đugum kao bedel za suprugu Eminu,

21. iz Livna: Zekerijah ef. Ribo,

22. iz Ljubuškog: Mumin Elezović i

23. iz Trebinja: Salim Ridžešić.

 

Zajedničku ikrar dovu budućim hadžijama proučio je i poželio sretan put u sveta mjesta glavni imam Medžlisa IZ Mostar, Salem ef. Dedović. Hadžije će prema Saudijskoj Arabiji krenuti 2., a njihov povratak očekuje se 22. oktobra. 

H.E.

  • 0101