A+ A A-

MIZ Kotor Varoš je i četvrtu sedmicu uz roditelje bošnjačke djece

kotor-varosIako je za većinu djece u Bosni i Hercegovini nastava u školi svakodnevnica, za djecu u područnoj školi u Vrbanjcima, općina Kotor Varoš, to je san. Nakon što su u prethodne dvije godine iscrpljene sve zakonske procedure da se bošnjačkim učenicima u ovoj područnoj školi osigura izvođenje nastave iz nacionalne grupe predmeta i uklone drugi diskriminirajući elementi, roditelji se već Četvrtu sedmicu okupljaju ispred škole u Vrbanjcima i mirnim protestima iskazuju svoje nezadovoljstvo zbog kršenja Ustava i zakona te nerada resornog ministarstva, općine i osnovne škole. S tim u vezi Medžlis Islamske zajednice Kotor Varoš izdaje:

Saopćenje za javnost

Medžlis Islamska zajednica Kotor Varoš podržavao je, podržava i podržavat će i dalje opravdane zahtjeve roditelja bošnjačke djece, te im u svakom potrebnom obliku pomagati da se osigura izvođenje nastave iz nacionalne grupe predmeta bošnjačkim učenicima koji pohađaju Osnovnu školu u Vrbanjcima, općina Kotor Varoš.

Medžlis Islamske zajednice Kotor Varoš podržava i stoji iza svojih uposlenika koji kao roditelji iskazuju svoje nezadovoljstvo stanjem u obrazovnom sistemu, koji se primjenjuje u ovoj područnoj školi.

Zahtjevi povratnika Bošnjaka temelje se na Ustavu i zakonima, a Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je dužno osigurati primjenu zakona i ravnopravnost svih učenika, te ispoštovati i zahtjeve o etničkoj zastupljenosti prilikom zapošljavanja nastavnog kadra i osoblja.

Medžlis Islamske zajednice Kotor Varoš, traži od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i ministra koji svakog vikenda u nekim od medija daje neistinite informacije da djeca u ponedjeljak idu u školu, da umjesto manipulacija i ignoriranja, pristupi realizaciji navedenih zahtjeva roditelja, kako bi djeca kao i sva druga u Bosni i Hercegovini osjetila radost prvog školskog dana, a roditelji nastavili raditi svoje uobičajene poslove iz kojih plaćaju poreze i doprinose ovom entitetu i općini, stoji u saopćenju koje su potpisali glavni imam Samir ef. Delić i predsjednik Medžlisa Nedžad Aganbegović.