A+ A A-

Reisu-l-ulema na otvorenju džamije u Vrbanji

U subotu 21. septembar 2013 godine. U Bugojnu u džematu Vrbanja svečano je otvorena novoizgrađena džamija Šehidijja. Ovo ime je dobila u znak sjećanja na šehide ovoga džemata koji su pali jula `93. godine. Ovom svečanom činu prethodio je niz događaja i aktivnosti: predavanje hfz. Sulejmana Bugarija, večer Kur'ana i predavanje dr. hfz. Halil-ef. Mehtića, džuma i hutba muftije ljubljanskog dr. Nedžad-ef. Grabusa, mevlud i zikr u petak navečer, a gost predavač je bio muftija travnički.

reis-otv-dzam-bug-09-2013-1

Na sam da svečanog otvorenja uz impozantan broj okupljenih vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, prisustvovali su i najviši zvaničnici Rijaseta IZ-e, na čelu sa reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem i muftijom travničkim mr. Nusret-ef. Abdibegovićem, direktorom Elči Ibrahim-apšine medrese mr. Dževdet-ef. Šošićem, kao i predstavnici javnog, kulturnog i političkog života Federacije BiH, SBK i Općine Bugojno.

Prisutnima su se obratili imam ovog džemata Mujo-ef. Cokoja koji je u ime džematlija Vrbanje poželio svima dobrodošlicu. Predsjednik građevinskog odbora je iznio hronologiju gradnje ove džamije. Zatim su se obratili predsjednik IO Medžlisa Bugojno gosp. Haris Mujić, gl. Imam MIZ Bugojno Vehid-ef. Arnaut, načelnik Općine gosp. Hasan Ajkunić, premijer SBK gosp. Tahir Lendo, te muftija travnički mr. Nusret-ef. Abdibegović i na kraju reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Ono što bi se moglo izdvojiti kao poruka sa današnjeg skupa jeste da smo mi kao narod Bošnjaci, koji govore bosanskim jezikom a čija je vjera islam koju svjedočimo i na način gradnje i otvaranja džamija.

Muftija je u svom govoru istakao važnost domovine i države u životu svakog čovjeka i naroda, te da mi Bošnjaci u tom kontekstu nemamo alternativu. On je naglasio važnost odgoja i obrazovanja kazavši da je mekteb u tom procesu prva stanica i da Bošnjaci trebaju slati djecu u mekteb i odazvati se tom pozivu. Veoma je važno da poštujemo struku, da očuvamo svoj identitet, kulturu i tradiciju kazao je muftija.

Reisu-l-ulema se u svom obraćanju naglasio da svi trebamo dati svoj doprinos u izgradnji države i da mi Bošnjaci želimo i hoćemo graditi državu sa našim komšijama za rad naše bolje zajedničke budućnosti.

Ovom prilikom pročitana je i čestitka fra Zorana Tadića u ime župnog Ureda sv. Ante Padovanskog u Bugojnu. On iz opravdanih razloga nije mogao biti prisutan ali je na ovaj način iskazao svoju radost i čestitke na ovom svečanom činu.

Program je svojim nastupom obogatio hor Elči Ibrahim-pašine medrese kojeg predvodi  prof. Lejla Bešo-Haskić.

Džamija je simbolično otvorena predajom ključeva od strane Reisu-l-uleme Subhi Hadžibegović i Zahidi Bajraktarević.

B.Č.

  • DSC_0600DSC_0600