A+ A A-

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović u Parizu

Pariz, 25. juli 2013. - Mnogobrojni susreti s ulemom iz cijeloga svijeta, te drugi susreti održani u Maroku, muftiju Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziza Hasanovića i direktora Islamske gimnazije u Zagrebu Mevludi ef. Arslanija nisu umorili i spriječili da u ovim dugim i toplim ramazanskim danima posjete džemat u Parizu.

mu-has-par-07-2013-1

Njihov povratak iz Maroka za Hrvatsku imao je presjedanje u Parizu, pa su odlučili da to vrijeme kratkog predaha i presjedanja provedu radno i susretnu se sa svojom braćom Bošnjacima i Albancima koji žive i rade u Francuskoj.

Nakon iftara sa predsjednikom džemata u Parizu, hadži Šefadilom Ličinom, uvaženi musafiri su klanjali jaciju i teravih-namaz sa džematlijama koji još nisu krenuli na odmor put Bosne, Sandžaka, Kosova, Makedonije… Jaciju i teravije je predvodio direktor Mevludi-ef. Arslani.

Nakon namaza muftija dr. Aziz-ef. Hasanović se obratio vazi-nasihatom, ističući da je trud za očuvanje vjere i identiteta poput bitke na Bedru, te da se vjerovanjem postiže uspjeh. Islam je milost, dobročinstvo, mir i ljubav. Konvencije o zaštiti ljudskih prava, zbrinjavanju siromašnih, običajima ratovanja, zaštiti okoliša, koji danas postoje u Evropi i svijetu u lslamu postoje još od prije 1400 i kusur godina.

(www.ccb-dzematparis.fr)