A+ A A-

Da li se hadž može obaviti mimo dana hadža?

Pitanje:

Čitao sam knjigu Tajne posta, zekata i hadža od  El-Gazalija iz njegovog Ihja'u ulumud-dina. U njoj piše da se hadž obavlja u svetim mjesecima. Također i u suri El- Bekara se kaže: „hadž je u određenim mjesecima....“,  pa me zanima da li mogu obaviti hadž u mjesecu ševvalu, naprimjer? Da li to organizator ne dozvoljava ili ima neki drugi razlog zašto se ne može?

Odgovor:

Stav hanefijskog mezheba je da se pod riječima Uzvišenog Allaha: „Hadž je u poznatim/određenim mjesecima...“ misli na mjesece ševval, zul-ka'de i deset dana zul-hidžeta. Ovo je stav većine islamskih pravnika i prenosi se od Abdullah ibn Mesuda, Abdullah ibn Abbasa, Abdullah ibn Omera i Abdullah ibn Ez-Zubejra, radijallahu anhum. (El-Merginani,  El-Hidaje, 1/397) To znači da se obred hadža može početi u njima tj. da se prvi farz hadža a to je ihram, može učiniti u tim mjesecima. Pod ihramom se misli na donošenje odluke za obavljanje hadža, a to se sastoji od nijeta i izgovaranja telbije. (A. Tuhmaz, Hanefijski fikh, 1/565)

Druga dva hadžska farza su boravak na Arefatu i obavljanje favafuz-zijare i oni se obavljaju u precizno određeno vrijeme u mjesecu zul-hidžetu. Vrijeme boravka (stajanja) na Arefatu počinje od kada se sunce nađe u zenitu (podne) devetog zul-hidžeta do zore desetog zul-hidžeta.

Tavufuz-zijare treba obaviti u periodu od prvog dana Kurban bajarama pa do pred zalazak Sunca trećeg dana bajrama.

Sam redoslijed hadžskih farzova je farz. Na prvom mjestu je ihram, zatim stajanje na Arefatu, a potom tavafuz-zijare. (A. Tuhmaz, Hanefijski fikh, 1/571-578)

Prema tome, obred hadža se može početi u mjesecu ševalu, zul-ka'adu ili zul-hidžetu ali se on može upotpuniti i završiti samo u precizno određenima danima mjeseca zul-hidžeta.