A+ A A-

Pretraga pitanja

Mejjit i odijelo umjesto ćefina

Pitanje:

Da li se može obaviti dženaza mejjitu nakon što mu se umjesto ćefina obuče odijelo? Sve ostalo nasljednik ima u planu da se obavi: gasul, tabut, dženaza, ali hoće mejita da ukopa u odijelu. Da li se smije/može tako postupiti? 

Odgovor:

Jedan od uvjeta za ispravnost dženaze jeste pokrivanje stidnih dijelova tijela umrlog i njegovo umotavanje u ćefine (kefine). Prema propisima hanefijske pravne škole, shodno okolnostima, postoje tri vrste ćefina: nužni, dovoljni i poželjni (tj. po sunetu). Nužni podrazumijevaju pokrivanje tijela jednim materijalom (čaršafom), koji se može naći u takvoj situaciji. Dovoljni je da se tijelo pokrije pomoću dva ćefina: jednim od vrata do stopala, a drugim obmotati cijelo tijelo. Poželjni način, i to je sunet, jeste umotavanja tijela umrlog u tri dijela ćefina: jedan pokriva dio od glave do stopala, drugi (koji se zove košulja) od vrata do stopala bez rukava, a koji pokriva prednji (stomak) i zadnji dio (leđa) umrlog, i treći dio koji prelazi preko glave i stopala, kojim se zamota umrli, a zatim sveže i gornji i donji kraj platna. Kod žena ova vrsta ćefina se sastoji od pet dijelova. (Više v: A. Tuhmaz, Hanefijski fikh, 1/419, i W. Ez-Zuhajli, El-Fikh el-islami ve edilletuh, 2/473)

Prema tome, u vanrednoj, nužnoj, situaciji može se odstupiti od umotavanja mejjita u klasične ćefine, ali u normalnim okolnostima musliman treba biti ogasuljen i umotan u ćefine, kako to nalažu propisi naše vjere i tradicija opremanja umrlog muslimana.   

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH