A+ A A-

Pretraga pitanja

Iznajmljivanje vikendice i haram aktivnosti (tokom iznajmljivanja)

Pitanje:

U planu sam da pokrenem jedan biznis. U pitanju je vikendica koju bih iznajmljivao drugim licima i od toga imao profit. Mene zanima da li su mi prihodi ostvareni od iznajmljivanja vikendice haram, jer postoji mogućnost da lica koja od mene iznajme vikendicu u njoj rade neke od harama, npr. da piju alkohol ili tome slično?

Odgovor:

Prihodi od iznajmljivanja vlastitog objekta su, u osnovi, dozvoljeni, osim ako znate ili Vam se kaže da će se Vaš objekat koristiti isključivo u haram svrhe. Uzvišeni kaže: Sarađujte u dobročinstvu i bogobojaznosti, a nemojte sarađivati u grijehu i nasilju!. (El-Maide, 2.) Iznajmljivanje prostora koji će se koristiti isključivo u haram svrhe predstavlja saradnju u grijehu.

Ukoliko nekome iznajmite vikendicu za stanovanje, a taj tokom boravka u njoj konzumira alkohol ili upražnjava neki drugi grijeh, vjerozakonski gledano Vi niste griješni, jer za korištenje objekta u nedozvoljene svrhe odgovara unajmitelj. Međutim, moralno gledano i zakupodavac snosi određenu odgovornost, posebno ukoliko objekat bezuvjetno iznajmljuje nepoznatoj osobi, ili osobi sumnjivog karaktera, jer mu je na neki način omogućio da to čini.  Musliman/ka treba postupati tako da njegovi postupci budu i pravno i moralno ispravni.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH