A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li je dozvoljeno koristiti beneficije pri zapošljavanju koje je dodijelila nadležna vlast?

Pitanje:

Živimo u državi u kojoj djeca poginulih boraca i demobilisanih boraca imaju odgovarajuće privilegije u odnosu na obične ljude. Moje pitanje glasi: Da li je haram muslimanu ili muslimanki da se zaposli, čineći diskriminaciju nad drugim samo zato što ostvaruje određeno pravo zbog propisanog pravila pri zapošljavanju (Pravilnik o zapošljavanju) u određene državne institucije gdje se navedenim kandidatima iz pomenutih kategorija dodjeljuje odgovarajući procenat do 50% (u zavisnosti od kategorije) na ukupan broj bodova koji ostvaruje kandidat?

Npr. ako kandidat ima ostvarenih 10 bodova na osnovu Pravilnika o prijemu zaposlenika, njemu se dodijeli do još 50% tj. 5 bodova, što ukupno iznosi 15 bodova u ovom primjeru.

Odgovor:

Nema smetnje da djeca šehida-poginulih boraca i djeca demobilisanih boraca pri zapošljavanju iskoriste pravo koje im dodjeljuje nadležna vlast. Spomenuto pravo je uspostavila nadležna vlast u okviru svojih nadležnosti i dodijelila ga je njihovim roditeljima kao vid kompenzacije i zahvale za žrtvu koju su podnijeli za odbranu naroda i države. Da nije bilo njihove borbe i žrtve ni država ne bi opstala, pa ni mi ne bi mogli danas raditi i uživati u slobodi. Uobičajena praksa u svijetu je da država osobama koje su se za nju borili dodijeli određene benefite i prava.

Dodjela tog prava djeci šehida-poginulih braca može se tretirati i kao vid brige o jetimima.

Da li je dodjela baš tog prava, ili se borba i žrtva šehida-poginulih i demobilisanih boraca mogla vrjednovati i nagraditi na neki drugi način, te da li je procenat koji se dodjeljuje njihovoj djeci Pravilnikom o zapošljavanju najbolje rješenje to može biti predmet analiza i razgovara pa i novih zakonskih rješenja.

Ovo pitanje spada u domen sijase šer'ijje, tj. društvenih odnosa u kojima nadležna vlast ima ovlasti da donosi zakonska rješenja i može ih mijenjati shodno situaciji i stanju u društvu.    

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH