A+ A A-

Pretraga pitanja

Iftar u avionu

Pitanje:

Selam!

Pažljivo sam pregledao sve Vaše odgovore na pitanja o postu, pa kako nisam našao odgovor na nedoumicu sa kojom sam se suočio, odlučio sam da Vam se obratim pitanjem.

U skladu sa uputstvima iz Vaših fetvi postim i kao putnik jer mi to ne predstavlja naročitu teškoću i iftarim po vaktiji mjesta u kojem se nađem u vrijeme iftara. 
Međutim, ovog ramazana sam se našao u nedoumici: šta učiniti kada iftar nastupa u toku dužeg leta (npr. 3-4 sata ili više) avionom? Napominjem da se praktično ne može utvrditi vrijeme iftara u mjestu iznad kojeg letimo, kao i da se po prirodi stvari iz aviona sunce mnogo duže vidi nego sa zemlje. 

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Ne može se iftariti prije zalaska sunca bez obzira na kojem se dijelu zemaljske kugle osoba nalazila ukoliko se u toku 24 sata vrši izmjena dana i noći, na temelju ajeta: "...a potom upotpunite post do nastupa noći". Nema nastupa noći prije zalaska sunca, pa post ne bi bio upotpunjen ako bi osoba iftarila prije zalaska sunca. Primjenjuje se vrijeme onog mjesta u kojem se osoba nalazi. Avion se ovdje tretira kao mjesto za sebe, bez obzira na vrijeme započinjanja posta i vrijeme iftara u mjestu polaska ili mjestu dolaska. Ako bi avion letio na istok, nelogično bi bilo nastaviti postiti iako je sunce zašlo i akšam nastupio ranije nego u mjestu polaska. Dakle, bilo bi dozvoljeno iftariti se nakon zalaska sunca bez obzira što je vrijeme iftara nastupilo znatno ranije nego u mjestu zapaštanja. Analogno tome, ako bi avion letio u suprotnom pravcu, važio bi isti propis po istom principu, tj. principu upotpunjena posta do zalaska sunca. No, budući da bi u tom slučaju post trajao znatno duže, to bi predstavljalo znatnu teškoću za postača. Kako je u takvoj situaciji post za putnika mekruh, bolje mu je da prekine post i naposti taj dan. Ko hoće da i pored keraheta (pokude) posti, onda mora biti spreman podnijeti dodatni teret. Šerijat ga ne duži da posti u toj situaciji. A ako osoba sama odabere težu varijantu, to je njen izbor. Ne mora značiti da će sevap biti veći zbog dodatnog nepotrebnog tereta i odbijanja korištenja olakšice. A kako je Allahova milost bezgranična, nadat se je da će uvažiti taj dodatni napor i nagraditi za njeg. A Allah najbolje zna.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH