A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li davanje krvi kvari post?

Pitanje:

Esselamu alejkum,

Redovni sam davalac krvi, a s obzirom da sam voljan i u prilici izdvojiti svoje vrijeme, samo darujem trombocite. Pri tom procesu izdvajanja trombocita iz krvi davalac primi priličnu količinu tećnosti u venu.

Posljednji put sam se odazvao pozivu, iako sam bio upozoren da takav vid darivanja kvari post. Naravno, osoblje osim što me je ljubazno obavijestilo da se mrsim obavjestili su me i da je slučaj hitan (pitanje života nekom pacijentu) te da nemaju drugog davaoca za taj dan. 

Idući logikom vrijednosti života pristao sam, bez što sam se omrsio infuzijom nisam do akšama unosio hranu i piće te imam nijet napostiti taj dan ramazana, ako Bog da. Bez obzira na sve, nemam mira. 

Da li sam pogriješio što sam se praktično namjerno omrsio iz pomenutog razloga?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Niste pogriješili što ste se omrsili u navedenom slučaju, jer je riječ o hitnom slučaju i spašavanju života. Trebate napostiti taj da. Načelno, darovaoci krvi muslimani trebaju izbjegavati davanje krvi tokom posta i o tome obavijestiti nadležne osobe. Post je preči od dobrovoljnog davanja krvi, jer je riječ o farzi ajnu - ličnoj obavezi, a dobrovoljno davanje krvi je dobročino djelo, ali nije lična obaveza. Neka to tokom ramazana čine nepostači.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH