A+ A A-

Pretraga pitanja

Žena i Davudov post

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Kakav je propis za ženu koja nanijeti postiti Davudov post,  tj. da li smije prekinuti i u kojim slučajevima, ili pak ne smije?
Poznata je činjenica da postoje dani i situacije u životu žene kada  ne može obavljati namaz ili postiti pa me interesuje kakav je propis po pitanju ovog nafila posta?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Postiti tzv. Davudov post (svaki drugi dan postiti) spada u kategoriju dobrovoljnog posta. Budući da se radi o teškom i napornom ibadetu, prije nego što se neko odluči za taj ibadet treba dobro razmisliti i procijeniti svoje mogućnosti i sposobnosti. Ukoliko udata žena namjerava tu vrstu posta trebala bi imati saglasnot muža. Svakako ne bismo preporučili da se osoba zavjetuje ili zakune da će postiti tu vrstu posta. Ukoliko se dotična žena nije zaklela ili zavjetovala da će postiti tzv. Davudov post, već je samo odlučila da ga posti, može odustati od svoje odluke ukoliko osjeti da joj je to preteško bez obaveze na keffaret. U danima kada ženi nije dopušteno postiti, prekinut će taj post, a nastaviti kada zapreka prestane postojati. Ako se pak osoba zaklela, ili zavjetovala, onda to treba i ispuniti. Može i odustati uz keffaret za prekršeni zavjet, odnosno zakletvu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH