A+ A A-

Pretraga pitanja

Srčani bolesnik i post

Pitanje:

Es-selamu alejkum!

Zamolio bi Vas da mi odgovorite na ovo moje pitanje, Allah vas nagradio.

Ja sam srčani bolesnik od 2004. godine, trošim terapiju u podne i navečer. Imam 5 premosnica (bayppasa) na srcu od 2004. godine, kada sam imao i teški infarkt, kada sam bio u komi 20 minuta i doktori me jedva spasili pa su mi poslije ugradili premosnice. To je dakle neizlječiva hronična bolest. Kakvo je Vaše mišljenje u vezi mene i posta mjeseca Ramazana? Da li sam dužan postiti, i šta trebam napraviti, šta mi savjetujete?

Unaprijed odmah da kažem u vezi fidje, da imam invalidnine koju primam mjesečno oko 170 eura, ali od toga živimo ja, moja hanuma i moj sin koji ne radi.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

O tome da li sa tom vrstom bolesti možete posititi ili ne (s zdravstvenog aspekta) trebate se konsultirati sa pouzdanim ljekarom muslimanom (koji zna šta za muslimana post znači). Ukoliko niste u stanju postiti, odnosno napostiti propuštene dane, onda je druga alternativa davanje fidje siromahu u iznosu sadekatul-fitra za svaki propušteni dan. Ako ni to niste u stanju, onda, su tu druge vraste dobrih djela: prije svega izvršavanje ostalih islamskih dužnosti (namaz i dr.), učenje Kur'ana, zikr, teoba-istigfar, sadaka itd. Allah najbolje zna šta neko može, a šta neije us tanju uraditi od ibadeta koje je On naredio.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH